Нездравословните митове за храната и как да се отучим от тях

| от MamaMia |


Развиването на здравословна връзка с храната често изисква предприемане на стъпки за отучване от нездравите хранителни навици, както и от различните форми на социален натиск, които акцентират повече на слабата фигура, отколкото на истинското здраве. Един от най-въздействащите начини да започнете това отучване е да развенчаете няколко диетични мита, които не помагат нито на физическото, нито на психическото ни здраве. Тези митове създават неустойчиви навици, които могат да имат дългосрочно отрицателно въздействие върху тялото ви. Един от най-важните въпроси, които трябва да си зададете, когато започвате определена диета, е „Мога ли да се храня по този начин до края на живота си?“. Ако отговорът е отрицателен, значи идеята не е добра. Много са и митовете около въглехидратите и захарта. Ще разгледаме най-разпространените и същевременно най-подвеждащи вярвания за храненето.

„Прекомерното ограничаване на калориите е здравословно.“

Години наред на жените, които искат да отслабнат, се лансира идеята, че приемът на 1200 или по-малко калории дневно е здравословен начин да постигнат целите си. Този мит е не само опасен, но и фактически неправилен. Посоченият калориен прием е подходящ за теглото на малко дете. Ако се храните така, не само не осигурявате на тялото си достатъчно енергия, но и калорийният дефицит може да увреди метаболизма ви и психичното здраве. Последното може да доведе да усещане за лишение и в дългосрочен план до преяждане. Диетите провокират организма да съхранява излишни мазнини и с времето до наддаване на тегло.

Вижте още: Страх и омраза в кухнята: всички хранителни разстройства, как да ги познаем и защо си ги причиняваме

Подходящото количество калории за всеки организъм зависи от редица фактори, между които са теглото, възрастта, степента на физическа активност. Храненето трябва да бъде съобразено с индивидуалните особености и предпочитания. Екстремните методи за отслабване като нискокалорични диети например следва да се избягват, а вместо това се препоръчва фокус върху разнообразно хранене, богато на различни хранителни вещества. Ограничението никога не работи дългосрочно.

„Всички трябва да избягваме глутена, той е възпалителен.“

Ако имате установена от лекар глутенова нетолерантност, действително трябва да го избягвате, но ако тялото ви не отхвърля този протеин, който се намира в пшеницата и други зърнени храни, тогава е най-добре да го приемете и да се откажете от всякакви строги диетични указания. По-голямата част от населението може да усвоява глутена добре. Това е страхотен протеин на растителна основа, който да добавите към храненето си и осигурява добрия вкус и текстура на печените изделия. Извън алергичните състояния, консумацията на глутен няма доказани отрицателни въздействия върху здравето. Опитът да избягвате ненужно глутена може да доведе до допълнителни проблеми поради ненабавянето на важни хранителни вещества като витамини от група В, желязо и магнезий. Яденето на пшеница е важно.

„Въглехидратите са вредни за вас.“ 

Въглехидратите изглежда са враг номер едно в света на диетите, без никаква основателна причина.  Всъщност въглехидратите са абсолютно необходими за всички аспекти на живота. Нуждаете се от тях, за да поддържате основните си функции, като например използването на мозъка и дишането.  Те осигуряват на тялото енергия и фибри и правят възможно натоварването по време на тренировка, така че значителното ограничаване на приема ви може да има отрицателно въздействие върху цялостното ви здраве.

Вижте още: Идеалното съотношение между въглехидрати и протеини

„Има добри храни и лоши храни.“

Въпреки че е важно да се признае, че не всички храни са равни по отношение на хранителната стойност, това не прави десертите или преработените храни автоматично лоши. Когато приписвате морална стойност на храната си, това може да доведе до неправилно хранене. Най-полезното нещо, което можете да направите, е да разберете как и за какво всички храни могат да ви помогнат. Храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини са важни за вашето здраве и трябва да бъдат включени в диетата ви, но храни като сладолед, пица и пържени картофки също имат своята роля. Храните, които често се смятат за „лоши“, би било по-добре да бъдат наречени „забавни“. Забавните закуски могат да ви донесат радост и комфорт след тежък ден или да бъдат част от празничната трапеза.  Важно е да ги балансирате с други групи храни, за да гарантирате, че си набавяте нужните хранителни вещества.

Вижте още: 5 хитри начина да намалим добавената захар неусетно

„Храните с високо съдържание на мазнини са нездравословни.“

Още един фактологично неверен мит. Храни като ядки, мазни риби, авокадо и зехтин са изключително богати на мазнини, но реално съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини и есенциални мастни киселини. Тези киселини са здравословни и противовъзпалителни за сърцето. Включването на здравословни мастни киселини в храната е за предпочитане пред това да се консумира храна с ниско съдържание на мазнини или храна, от която мазнините са извлечени изкуствено.

„Съществуват сокове и чайове, които прочистват тялото.“

Вероятно често виждате такива реклами в социалните медии. В тях се твърди, че тялото би ще бъде прочистено и ще отслабнете вследствие на „детоксикация“, но това всъщност е доста погрешно представяне на процеса на детоксикация в тялото. Тялото така или иначе се детоксикира по естествен път благодарение на бъбреците и черния дроб. Диетолозите не препоръчват да правят „прочиствания“ с никакви продукти, които най-често просто предизвикват дехидратация и диария. Желателно е да включите повече вода и разнообразни продукти в диетата си, за да увеличите способността на тялото си да премахва токсините по естествен начин. За поддръжката на основните процеси е важно приемането на достатъчно калории и вещества. Абсурдно е да се сведе диетата до един конкретен артикул или продукт.

Вижте още: КАК ТАКА ще е от храната!?

„Винаги избягвайте захарта!“

Идеята, че захарта води до наддаване на тегло, е разпространен мит в културата на хранене. Обикновено първият въпрос, който диетолозите получават от своите клиенти и пациенти, е свързан със захарта. Няма нито една храна или група храни, които сами по себе си могат да причинят наддаване на тегло. Колебанията в теглото на човек продължават през целия му живот и се дължат на далеч по-комплексни причини. Можете да наддадете от всеки хранителен продукт, ако прекалявате с него. Ето защо е важно да се откажете от външните правила и вместо това да използвате много интелигентните сигнали от тялото си, за да ръководите решението си кога да ядете, какво да ядете и колко да ядете, за да се чувствате най-добре.

Вижте още: 

Епидемия в пандемията: затлъстяването, заблудите за него и начинът да се справим


Повече информация Виж всички