КАК ТАКА ще е от храната!?

| от Евелина Бонева |


Миналата седмица имах среща с приятелка. Допреди няколко години с нея се срещахме в 10 вечерта на Попа, за да отидем на бар, но този път се видяхме в 10 сутринта пред лаборатории „Кандиларов“. Въоръжени с няколко ваучера за намаление на кръвни изследвания, решихме да потърсим в здравето си отговора на въпроса „Защо сме дебели?“.

Бях харесала следните изследвания: пакет „щитовидна жлеза“, кръвна захар, инсулин, витамин B12, фолат и още няколко неща.

Лаборантката попита дали изследването е назначено от лекар и дали имаме някакви проблеми, на което отговорихме, че всичко ни е наред и не сме ходили на лекар, но искаме да разберем защо сме дебели.

– Ами, а вие така, общо взето, горе-долу, как се храните?
– В смисъл?
– Какво ядете?
– Всичко.
– А по кое време ядете?
– По всяко време.
– А като количество?
– Ми нормално количество. Колкото ни се яде.
– А със спорт занимавате ли се?
– Не. Ние сме майки. И работим.
– Ами не знам, момичета – ако нямате никакви симптоми, може би пък… си е от храната.

Стояхме в лабораторията с изумени лица, все едно жената ни беше казала, че дебелеем от фините прахови частици във въздуха. КАК ТАКА ще е от храната!? Или пък от обездвижването… не е възможно.

Настояхме, че имаме здравословни проблеми и се надяваме, че тези изследвания ще открият какви точно са тези проблеми, след което ще може лекар да ни изпише хапче, с което до Нова година да се превърнем в гърчави млади черешки.

По-късно през деня с огромно разочарование сравнихме резултатите от изследванията: всичко беше нормално.

Наложи се да се сблъскаме с предположението, че нахалната лаборантка е била права и яденето на всичко по всяко време по много МОЖЕ и да се отразява на фигурите ни. ЕДВА ЛИ, но все пак беше редно да го допуснем.

Всичко това се разиграва поради факта, че сме жени.

Не познавам жена, която да се е подложила на хранителен и двигателен режим с цел отслабване и да не е направила Инстаграм фурор, печелейки милиони последователи и рекламодатели с простия факт, че е яла по-малко, движила се е повече и благодарение на законите на физиката, е свалила кила.

Жените обикновено подхождат към диетите шумно.

Избират диета, започват я в първия понеделник след 1 януари, мерят се, снимат се, пишат във Фейсбук, обсъждат с приятелки, надуват главите на околните, мрънкат, мъчат се, нарушават диетата, връщат се към нея, мъчат се още, започват друга диета, отиват на фитнес, взимат си карта за фитнес, отиват втори път, спират да ходят. Отиват на табата, на танго, на тапаут, на кондиционни тренировки, на консултация с диетолог. Тичат в парка поне по веднъж, понякога и по два пъти, пишат за всичко това във Фейсбук, плачат над кантара, късат метъра в истерия, мъчат се още и накрая се отказват.

Понякога са свалили килограми, друг път – не. Но каквото и да са направили, са вдигнали шум до Бога.

Мъжете обаче имат съвсем различен подход към отслабването. Наскоро мой познат мимоходом спомена, че е свалил 16кг, защото бил напълнял и не се чувствал добре. Как ги свалил? Намалил порциите и спрял сладкото за известно време. Толкова. Нито дума за Инстаграм инфлуенсърство и танго.

Друг познат пробвал кето диета за 20 дни и свалил 7 кг, че бил стигнал 80 кг и нещо не се чувствал добре нещо в кожата си. Не че го е планирал дълго, а доколкото разбрах, дори не е започнал в понеделник.

Разбира се, не можем да заключим, че жените са по-малко волеви или по-немотивирани. Съвсем не. Просто ако загърбим феминизма за секунда, можем да вземем от мъжете някои модели на поведение за пример.

Не е нужно да стигаме до крайности, като наприме да започваме диета в сряда, това е абсурдно.

Но ако приемем, че нещата всъщност не са толкова сложни и когато трябва да се свалят килограми, е необходимо да се стиснат зъби, да не се ядат казанлъшки понички и да се ходи повече пеша, може нещата да се случат по-лесно и по-бързо.

Но първо – кръвни изследвания.


Повече информация Виж всички