Най-възрастният модел в света Кармен Дел’Орефис снима и на 92 години

| от Mamamia |


Американката Кармен Дел’Орефис със сигурност е най-възрастният практикуващ супермодел в света, с кариера, продължаваща почти 8 десетилетия. Дори и на 92-годишна възраст, тя продължава да работи, като лицето й украсява корици на водещи модни списания по света.

Името й е синоним на луксозни марки, включително Rolex и Hermès. Заснемана е от почти всеки легендарен фотограф на 20 век и има 6 корици на Vogue. Била е муза и на Салвадор Дали. 

Красивата Кармен започва да се снима професионално, когато е едва на 13 години. Открита е от съпругата на преселилия се от Мюнхен в Ню Йорк фотограф Херман Лендшоф (Herman Landschoff), когато на 13-годишна възраст отива с автобуса на урок по балет. Първите й снимки не довеждат до нещо значително, но две години по-късно, на 15, тя се снима за корицата на Vogue за първи път, защото е станала любимия модел на фотографа Ървин Блуменфелд. През 2022-а Кармен отново е на корицата на Vogue, този път на Vogue Czechoslovakia, и така затвърждава титлата за най-възрастния продължаващ да работи супермодел в света.

Детството й никак не е лесно. Ражда се и живее в Ню Йорк заедно с майка си. Семейството изпитва сериозни финансови затруднения. Като младо момиче е толкова недохранена, че се налага фотографите да запълват извивките на роклите й с кърпички. У дома нямат телефон и от Vogue изпращат лично хора, които да я викат за работа. С хонорарите от снимките като модел тя не успява да се издържа, затова с майка й работят и като шивачки.

Личният й живот също е труден. Дел’Орефис се жени за Бил Майлс (Bill Miles) на 21 години, след пет години връзка с него и три нелегални аборта. Той я експлоатира, като прибира парите й, спечелени като модел, и й дава едва по 50 долара надница от приходите й. Двамата имат дъщеря – Лаура.

В интервю за Daily Mail, дадено преди повече от 10 години, тя коментира: „Ожених се, за да имам връзка и бях благословена с едно дете. Аз също бях едно дете – майка ми беше по-умна от повечето жени днес и имаше само мен. Подхранвах амбициите на дъщеря ми по всякакъв начин, както мога. Лаура винаги е знаела, че е искано дете, имала е всичко от мен и все още ме има до себе си“. 

Една година след брака й с Бил Майлс, през 1953-а, те се развеждат. Няколко години по-късно Кармен се жени за  фотографа Ричард Хайман (Richard Heimann), с когото се разделят, когато тя решава да се оттегли от професията на модел.

20 години по-късно – през 1978, Кармен решава да се завърне към професионалните снимки и бързо успява отново да се озове по кориците на модните списания. Оттогава не е прекъсвала работата си, появявайки се върху корици, в рекламни кампании за престижни марки и по подиумите на представянията на колекциите на известни дизайнери. И досега тя поема всякакви ангажименти и няма никакво намерение да спре.

„Мъжете и жените трябва да се грижат за себе си и да обичат себе си. Една от тайните на поддържането на красотата е да правиш това, което правиш за едно бебе, да го отглеждаш и храниш с любов“, каза Кармен в скорошно интервю.

На 91 години, през 2022-а, тя се съблича за гола арт фотосесия, а през 2023-а лицето й отново е върху няколко корици на водещи модни списания по света, сред които Vogue Czechoslovakia, индийския L’Officiel и китайското издание на Schön.

Вижте още:

 


Повече информация Виж всички