Най-простият фризьорски съвет за запазване на щурия ти цвят

| от MamaMia |


Тъкмо си излязла от фризьорския салон и си щастлива и си горда, че най-сетне се е получил яркият и красив цвят, към който се стремиш от месеци. Чувстваш се като нова.

Само две седмици след това обаче вече забелязваш как този цвят избледнява, губи блясъка си и започва да изглежда някак уморен. Колкото по-далеч е цветът от естествените нюанси, които човешката коса има, толкова по-бързо се получава неприятният ефект. На какво се дължи нежеланата промяна и има ли какво да направим, за да я забавим? Ами, да!

И то е по-просто, отколкото можем да си представим. Бързото съсипване на цвета на боядисаната коса може да се дължи на начина ни на къпане. Не, не на това дали ползваме душ или вана и не самата козметика за коса, която употребяваме.

Температурата на водата е.

Изпепеляващо горещият душ е невероятно разпускащо преживяване, да не говорим, че е и отлично облекчение при мигрена, нооо е най-добре да държиш горещата вода от косата си. Това важи с пълна сила, ако косата ти е боядисана. Не можеш да виниш себе си, ако си качила температурата през зимните месеци, когато мисълта за запарената от жега баня те поддържа през мразовитите снежни дни, но трябва да имаш предвид, че цветът, който постигна с толкова желание, усилия и средства вероятно ще плати цената за това ти удоволтвие. 

Излагането на супер високи температури ще накара косата ти да изглежда суха и безжизнена, като същевременно тя ще избледнее по-бързо, потвърждава коафьорът Гарет Маркенсън. По същия начин, по който горещите душове могат да изтъняват най-горния слой на кожата ти, те могат да имат подобен ефект върху кичурите ти. Като за начало, почти врящата вода, която предпочиташ, има потенциала да наруши баланса на естествените мазнини, от които скалпът ти се нуждае, за да поддържа косата здрава. Това я изсушава и обърква естествената текстура на косъма. Що се отнася до цвета, горещата вода отваря кутикулата на косъма, което може да причини по-бързо избледняване на боята.

Няма доказано „перфектна“ температура за косата, но да предпочетеш топло, вместо горещо, е вярната посока. Ако целта ти е да запазиш цвета на косата си, трябва да я миеш с относително хладка вода, а по време на горещ душ да я държиш далеч от врящата струя – например събрана на кок или под шапка за баня. С тази теза е съгласна и Кортни Риш – стилист и колорист.

Ако все пак се спреш на изцяло горещата баня, мини през косата си с по-хладка струя, преди да приключиш и да излезеш от банята. Това помага да се запечата отново кутикулата, което пази боята ти по-дълго време.

Професионалистите препоръчват по възможност самото миене на косата също да се ограничава до  1-2 пъти седмично, което допълнително ще помогне да запазите цвета си на място.

Вижте още:

Най-вредните и най-полезните съставки в грижата за коса