Манията по second hand дрехите

| от |


От време на време идва момент, в който ни връхлита една неочаквана вълна на second hand магазините. Появяват се нови бутичета, в които можеш да намериш селекция от дрехи втора ръка. Ако не ти се рови в купчини намачкани и смърдящи парцали, можеш да се отбиеш в някое от тях и да избереш това, от което имаш нужда. Разбира се те са по-скъпи от тези на килограм, но можеш да разчиташ, че са изгладени и са минали през щателния поглед на още един човек – няма да имат петна от кетчуп и червено вино или скъсан подгъв.

Аз съм от хората, които предпочитат да се гмурнат в купчините от стари парцали, за да открие скъпоценния камък. Случвало ми се е да купувам страшни глупости, които никога след това не съм обличала. Успокоявало ме е това, че струват един или максимум два лева. От друга страна ако събера „находките” ми, може би, са на стойността на една чанта Chanel.

Това е мания, другото е мода или необходимост. Все още не мога да разбера кога прекрачваме тънката граница между това да намерим нещо модерно в старите дрехи на баба и фанатизираното ровене, докато не изскочи нещо. Така и не усетих кога успях да я премина. В момента не мога да излезна от second hand, ако не съм открила поне нещичко – нещо малко, но наистина готино… А ако не успея денят ми се превръща в пълен провал.

Затова предпочетох алтернативата да посещавам магазините със селектирани дрехи. Първо – ясно е, че нещата, които ще намеря там са качествени и проверени. Второ, няма да грабя като невидяла, защото са по-скъпи от тези на килограм и трето, няма да си купя нещо просто, за да не съм „пас”.

Някои ще кажат – нали имаме вече Zara и H&M в България, където можеш да намериш, особено по време на намеления, дрехи на подобни цени. Веднага мога да ги контрирам, че я няма тръпката от откриването на нещо ценно – например риза на Dolce and Gabbana за два лева. Просто трябва да притежаваме онзи самоконтрол, който отдавна лично аз съм изгубила някъде по пътя. Затова от едно известно време съм си забранила да влизам в големите вериги за дрехи втора употреба – обикалям малките бутичета в центъра и се любувам на селекциите им.