Колко плодове и зеленчуци е полезно да се консумират на ден

| от MamaMia |


„Зеленчуци който не яде“ е култова песничка от детството, а почти във всеки детски филм, и то от десетилетия насам, се среща сцена, в която детето се мръщи над чиния с броколи/спанак/моркови или друг безценен варен зеленчук. Изобщо яденето на плодове и зеленчуци продължава все така да се издига в култ и то не само от вегетарианци, вегани и суровоядци.

Оказва се, че за полезните свойства на зеленчуците и плодовете отново има научно потвърждение – поне ако се съди по ново изследване, което открива значителна връзка между точното количество плодове и зеленчуци, приемани на ден, и дълголетието.

Изследването е публикувано от Американската сърдечна асоциация и е осъществено от учени от Харвард. Според резултатите, ключът към дълголетието и към превенцията на хроничните заболявания е в ежедневния прием на две порции плодове и три порции зеленчуци.

Яденето на по-голямо количество плодове и зеленчуци обаче не се свързва с каквито и да е допълнителни плюсове, казва се още в изследването.

Посоченото количество плодове и зеленчуци се приема, че е оптималното за превенция на големи хронични заболявания, а и е сравнително достъпно за възможно най-широка маса хора.

Но според водещия автор на изследването Донг Уанг, епидемиолог и нутриционист, не всички плодове и зеленчуци са еднакво полезни.

Зелените листни зеленчуци, сред които спанак, зеле, маруля, зеленчуците, богати на бета каротин, както и плодовете като цитруси, къпини, малини, ягоди и боровинки оказват позитивно влияние върху здравето. За сметка на тях зеленчуците като грах, царевица, картофи, както и плодовите сокове, не се свързват с намален риск от смърт или хронични болести.

За осъществяването на изследването Уанг и неговите колеги са проследили хранителните навици на повече от 100 000 възрастни мъже и жени в рамките на няколко десетилетия – от 1984 до 2014 година. Анкетираните са попълвали въпросник за своите хранителни навици на всеки две до четири години. Допълнително в новото изследване са включени данни и на почти 2 млн. възрастни по света от консумацията им на плодове и зеленчуци.

Към момента Американската сърдечна асоциация препоръчва приема на четири порции плодове и пет порции зеленчуци всеки ден. Американското министерство на земеделието (USDA) от друга страна препоръчва в специално разработен наръчник под формата на хранителна пирамида (Food Guide Pyramid) американците да консумират две до четири порции плодове и три до пет порции зеленчуци на ден.


Повече информация Виж всички