Колко дълго живее козметиката?

| от Mamamia, по Women`s Health |


Днес всички козметични продукти имат срок на годност, указан на опаковката, но понякога се развалят преди да им дойде времето. Случва се спиралата за мигли да се засъхне преди да е свършила, сенките да изгубят пигмента си, червилото да започне да мирише отблъскващо. Как да разберем дали един продукт е годен за употреба?

Спирала
Продуктът, който най-бързо се разваля под въздействието на времето, е спиралата. С всяко вадене и прибиране на четчицата вкарваме във флакона въздух и бактерии. В зависимост от качеството – след два или три до седем месеца спиралата се променя, сгъстява се или замирисва особено. За да удължим живота й, можем да сложим малко тоалетно мляко и хубаво да смесим с помощта на четчицата.
И един съвет – когато отваряте шишенцето, не помпайте с четката, така само вкарвате въздух, който изсушава продукта.

Течен фон дьо тен
Най-сетне уцелихте точния цвят, съответстващ на тена ви и ето че текстурата взе да се променя. Фон дьо тенът влиза в контакт с бактериите, които пренасяме с пръстите си, гъбичките или четчиците. Обикновено животът на тези продукти е между 10 и 12 месеца. Но, ако забележите, че продуктът се разваля, най-добре изхвърлете опаковката.

Прахообразен фон дьо тен
Гледайте повърхността – ако започне да се втвърдява, да се спича или да става на трохи – време е за нова опаковка. Обикновено между шест месеца и година след отварянето. Ако използвате повреден продукт, той няма да стои добре и вместо да ви направи услуга, ще ви загрози.

Коректор
Това е един от най-икономично използваните продукти, нали слагаме само тъничък слой в зоната под очите и върху дефектите. Времето за раздяла при коректора настъпва, когато цветът му се промени. Прахообразните и стиковете могат да се използват спокойно около две години, докато на течния можете да разчитате около година.

Сенки за очи, руж и бронзант
Прахообразните продукти се продават в компактна форма. Около три години е животът на сенките и ружа, ако обаче забележите промяна на пигмента или ако вече не застават така добре като преди, благодарете за вярната служба и се разделете с мир. Течните и кремообразни версии имат по-кратък живот – около година.

Молив за очи
Редовното острене отстранява горния слой, съответно и бактериите. Течният очен контур е друго нещо – той живее между 6 и 12 месеца или докато не се сгъсти и засъхне.

Червило
Неотворената гилза може да се съхранява до три години – гледайте на опаковката датата на производство.
В момента, в който продуктът замирише на граниво, време е да го изхвърлим.

Блясък за устни
Той има по-кратък живот от червилото. Много зависи от това колко чист е апликаторът. Започне ли да става лепкав – време е да си направите услуга, да го извадите от чантата си и го изхвърлите.

Ако искате максимално дълго а се възползвате от козметичните продукти, използвайте само чисти четки, апликатори, гъбички. Гримирайте се с измити ръце. Така ще ограничите достъпа на бактерии до продуктите. Също така никога не заемайте своя грим и не използвайте чужд.
По възможност не дръжте бялата и декоративната козметика в шкафа над мивката, продуктите се влияят от температурните амплитуди и се развалят по-бързо, да не говорим за бактериите, които обитават влажната среда.
Ако има възможност, предпочитайте продуктите в по-малка опаковка – хем ще можете да ги изразходвате по-добре, хем са по-удобни за носене.


Повече информация Виж всички