Кое не е привлекателно според различните култури

| от MamaMia |


Концепциите за женска красота са нещо сравнително трайно и устойчиво, но, оказва се, само в рамките на дадена култура. Все пак красотата и естетиката са свързани с традициите и навиците на дадено население. Неща, които се приемат за привлекателни в Западната култура, може да бъдат приети абсолютно различно, когато се смени географската ширина.

Всъщност човек може да забележи разликата в представите за красота дори отивайки в съседна държава. Някои по-пълни българки например вероятно са усещали как се променя отношението към външния им вид, когато отидат в съседна Турция, където изобилието от плът се цени много повече. Което само доказва, че няма „перфектни“ жени – просто има жени, които изглеждат много добре спрямо съответното място и култура.

Ето няколко примера:

Във Франция не се харесва прекомерното използване на козметика

Въпреки че е родина на най-елитните козметични брандове, Франция не е страна, в която се поощрява прекомерното използване на грим. Естественият вид е най-желаното нещо, а гримът е добре да е повече от умерен. Френската тайна за женска красота е в това да бъдеш максимално себе си, а не по-добрата версия на себе си. Това е култура, която се опитва да стилизира вече съществуващото, вместо драстично да го променя, за да се впише в някакви представи за естетика. Козметиката, а и козметичните процедури изобщо, според французойките, трябва да се използват единствено и само за да подчертават нашата естествена красота. Затова и те залагат повече на продукти за грижи за кожата, отколкото на гримове.

Слабите жени не са на почит на много места в Африка

Пищните форми от десетилетия са проблем за много жени на Запад. За сметка на това има култури, при които килограмите просто добавят точки към естествената женска красота – като например в Гана. Много африкански мъже намират пълните жени за атрактивни и биха желали тяхната собствена съпруга да е такава. Дебелината означава, че той се грижи добре за нея, че тя е здрава и ще може да износи много деца.

В Ямайка също се толерира едрото женско тяло. То символизира богатство, просперитет и сила. В някои страни в Южна Африка пълното тяло се свързва със заможност – точно обратното на това, което е прието в САЩ, където просперитетът се измерва с възможно по-малкото килограми.

Липсата на извивки е непривлекателна в Бразилия и Венецуела

Да имаш стройна фигура все още е чудесно на Запад, но за традиционната култура на Бразилия жените без извивки все още не се приемат за особено секси. Във Венецуела пък има специално изискване към фигурата на жената: голям бюст, тънък кръст и плътно дупе. Абсолютното вманиачаване във фигурата осигурява на венецуелките редовно присъствие в топ 3 в конкурса „Мис Свят“ и „Мис Вселена“ през последните десетилетия. В страната съществува абсолютна мания към пластичната хирургия, чрез която да се достигне стандарта за най-секси извивки.

Блед тен и светла кожа – символ на бедност и ниски доходи в САЩ

Жените с твърде бяла и бледа кожа не се приемат добре в САЩ, където тенът символизира наличието на време и пари, за да си позволиш почивка. И в повечето страни в Европа да имаш равномерен и здрав тен е не само желателен културен белег, но и символ на статут. Значи пращиш от здраве, имал си почивка, може би си се отдал на секс – а това автоматично се свързва с по-висок стандарт на живот. Да не говорим за малката подробност, че тенът е привилегия основно на хората с бяла кожа, които традиционно са по-добре поставени социално в западните общества.

Но тенът не е желателен в Китай

Точно обратното на САЩ и Западна Европа, в много страни по света, като например Китай и Корея, бледата кожа е абсолютният идеал за красота и повечето жени избягват да се излагат на слънце, за да не почернеят. На много места в Азия тенът изразява нисък социален статус и означава, че този човек се занимава със селска работа на открито. Много азиатки си закриват лицата с чадъри, когато е слънчево, или се подлагат на избелващи процедури.

Естественият нос не е кой знае какво в Иран

В Иран пластичната хирургия е широко разпространена и много жени с удоволствие си „оправят носа“, дори и да не са заможни. Почти всяка иранка иска да направи промени в носа си, дори той да е идеален по рождение – и огромна част от жените го правят. Според Vice в Иран се отчита най-високият брой операции на носа на глава от населението в целия свят. Коригираният нос е начин да си намериш половинка, а когато се появиш с лепенка от корекция на носа, това означава, че семейството ти се грижи за теб. Затова и дори да не се нуждаеш от никакви корекции, е добре да си „пипнеш“ носа – и да оставиш лепенката достатъчно дълго след операцията, за да получиш социално одобрение.

Тънките вежди не се харесват в Мексико

Дори и сега, повече от половин век след смъртта на мексиканската художничка Фрида Кало, известна с дебелите си вежди, мексиканските жени продължават да предпочитат плътните и окосмени вежди пред тънките и добре оформени такива.

Проклетият характер е отблъскващ в Тайланд 

В Тайланд красотата на човека се определя не само от физиката му, но и от характера. Какъв характер има е от страхотно значение, когато се оценява красотата на дадена жена. Чар, доброта, вярност, изпълнителност, скромност – това всичкото са все позитивни характеристики, които правят една жена красива. Ако тези качества липсват, тя ще бъде нежелана, независимо колко добре изглежда физически. Всъщност тези качества са страхотно важни за всяка жена, защото осигуряват повече възможности за добър прием и избор на успешна половинка.

Начална снимка: Венецуела, Каракас, 2 август 2019: пресконференция на Талиа Олвино, коронясана за Мис Венецуела. Латиноамериканската държава е световна суперсила, когато става дума за конкурси за красота. Общо седем „Мис Веселена“ и шест „Мис Свят“ през годините са родени във Венецуела / Pedro Ramses Mattey/dpa/picture alliance via Getty Images


Повече информация Виж всички