Какъв е този часовник?

| от Сибина Григорова |


Отдавна не бях чувала този въпрос. В последно време часовниците загубиха от чара си и станаха леко ненужни, също като пощенските картички, календарите и сбирките на класа.

Galaxy Watch на китката ми обаче предизвиква хората да ме питат какъв е. Отличителната му черта е, че изглежда добре. Прилича на класически часовник на добра цена ( под “добра” имам предвид точно обратно на добра, но да не се оплитаме още в началото). В същото време е с потенциала на последен модел смартфон.

Освен това може да изглежда както вие решите – като спортен часовник, като електронен, като аналогов с все тиктакането, със снимка за фон или каквото ви харесва. Аз например веднага си инсталирах тенис корт. Темата я нямаше в телефона, но с малко търсене през gear app се сдобих с идеална настилка от клей срещу 0 лева.

Това е първият смарт часовник, който стои добре на китката ми. Този път от Samsung са съобразили, че въпреки безполовата мода, все пак някои неща не се променят и китките на женските ръце, освен по-малко космати, което в случая е без значение, са и по-тесни. И така на моята ръка кацна елегантен 42 mm часовник от розово злато и приятна бледорозова каишка. Единственият недостатък на дамския модел спрямо мъжкия е, че големината е и за сметка на батерията. Мъжкият – 46mm модел е с батерия 472 mAh, а 42mm е с 270 mAh, което си е доста голяма разлика.

IMG_7230

При мен батерията държи точно две денонощия. Мъжкият явно ще изкара и до четири дни. Зареждането става на специална стойка, която обаче не е с USB-C, а със стандартно. Така или иначе, без стойката за зареждане сте загубени.

Вторият път, когато ме попитаха “Какъв е този часовник?” бях на зъболекарския стол. Между другото, зъболекарите са особени хора: тъкмо ти пъхнат нещо в устата и решат да завържат разговор. И не само говорят, ами и питат. Като например: “Ама много интересен часовник, аз такъв не съм виждал. А дали работи и с iPhone”. И да знаех отговора, нямаше как да отговоря точно в този момент.

После проверих – кратката версия е: работи. Дълга няма – не ми се тестваше с iPhone.

Galaxy Watch e изработен от висококачествени материали, тежи приятно на ръката, корпусът му е устойчив на надраскване благодарение на Gorilla Glass DX+ дисплей. Според спецификациите му поддържа степен на водоустойчивост до 5 ATM, което го прави подходящ за приключения на открито и под душа. Както и за водни спортове, обаче ако ще плувате с него, изключете всички известявания. Иначе ще ви пречат.

IMG_7225

Третият път когато ме попитаха „Какъв е този часовник?“ също беше комичен. Ако имате дете, сигурно знаете, че децата до една възраст не приемат да им затворите телефона или да не им вдигнете. Звъни се до откат. И така, лежа си аз на масата за масаж и предчувствам 30 минути безвремие, когато телефонът от чантата ми започва да звъни. Не съм си спряла звука на телефона – тъпо. Няма начин да стана. Сещам си, че мога да отсвиря нахалника през часовника. Поглеждам обаче и на секундата установявам, че няма да стане, защото абонатът отсреща е на 9 г. и никакво “заето” не може да го спре. Решавам да вдигна. “Какво да ям?” се чува от китката ми. Да, с Galaxy Watch можете да говорите в деликатни ситуации и това върши добра работа. Друг е въпросът дали винаги ще имате подходящия отговор.

Четенето на съобщения от часовника също е супер забавно, като софтуерът хитро ви подава готови реплики, с които да отговорите. Yes, No, Maybe, щастливо човече, сърдито човече, сърце…

Ако ви се пише, може и да пробвате да пишете, или да си създадете собствени темплейти с отговори. Като например за семейни двойки: “Облечи си новата синя риза, изгладена е”, “Документите за колата са на библиотеката”, “За да разбереш какво да ядеш, отвори хладилника”, “Изхвърли боклука, вместо да го тъпчеш”. Ако сте млада семейна двойка, но не искате да си останете такава, а предпочитате да остареете заедно, пропуснете целия горен абзац. В случай че държите да си направите темплейти, действайте със sms-те за Синя и Зелена Зона.

Цялата спортна активност на Galaxy Watch също е забележителна. Часовникът разпознава когато сте активни и са се включва в режим спорт.

IMG_7224

Кара ли ме да се движа? Да, кара ме.

Живеех с представата, че съм много активен човек. Спортувам няколко пъти седмично, качвам стълбите до офиса пеш. Оказа се, че в дните, в които не ходя на спорт, дневният ми резултат крачки е нещо като 1500 – 2000 хил. За пореден път разбрах, че това, което си мислим за себе си и това, което в действителност представляваме, рядко е едно и също нещо. Всеки път се учудвам. Така стана и със снимката ми по бански, на която очаквах да видя жена с тялото на Тина Кунаки, а фотографът беше снимал някаква обикновена, средна ръст на жена, с едно-две излишни кила в зоната на кръста.

Когато три дни подред поставях рекорди по обездвижване, на четвъртия си пренаредих програмата и намерих време за спорт. В края на седмицата поставих рекорд – 9771 крачки, а приложението Samsung Health ме удостои с медал. Ако сте маниаци, можете да си отбелязвате и по колко чаши вода пиете на ден, да си броите кафетата, стълбите, които сте качили, пулса и какво ли още не. На мен това ми идва в повече. Лично аз съм на етап в живота си, в който смятам, че вещите трябва да служат на мен, а не аз на тях.

IMG_7231(1)

Мога още дълго да ви разказвам за часовника, но няма да го направя. Само ще спомена, че управлявате музиката си през него. Можете да си правите гласови бележки, да гледате прогнозата за времето, да следите live score на мач, който ви интересува, да определите локацията си през GPS, или да го включите в режим “не ме безпокой!”. Любимият ми!

Как да си го купите и колко струва? Трудно ми е да ви дам съвет, но аз лично смятам да си го купя през мобилния си оператор. Там цените за модела, който описах са между 329.98 при VIVACOM с определен абонаментен план – това е най-ниската, която открих, и са до 639,99 лева без обвързване при Теленор. Предполагам има и други интересни опции.