Как красотата ще спаси света, като непрекъснато изисква жертви

| от |


Една приятелка написа в Facebook „как красотата ще спаси света, като непрекъсното изисква жертви”. Замислих се, което ми се случва рядко, що за жертви са тези и в какво се е превърнала красотата в днешно време.

Започвам с клишетата – “красотата ще спаси света”, „красотата е симетрия“, “блондинките са глупави”, “красивите жени са тъпи”, “като кажеш манекенка, значи априори тя има гладък мозък” и т.н. Ако трябва да направя генерален извод от подобни твърдения значи “тъпотата ще спаси света” – някакъв Бай Ганьо в женски вариант, задължително рус и минал през няколко конкурса Мис ще е новият Спасител.

Защо всъщност се приема, че красотата изисква жертви? Или просто красотата в днешно време, дотолкова се е изродила, че задължително трябва да имаш минимум пет пластични операции, всеки месец да си набиваш игли по лицето и т.н.

И в случая не говоря за естествената поддръжка – като спорт, рязане на нокти, разресване и сушене на косата, грижа за кожата и епилация.

Нека не бъркаме жертвите с маймунските ни корени. В смисъл никой не апелира към това жените да са по-окосмени от мъжете, да имат черно под ноктите, заплетена коса и да се тресат в мазнини. Една жена трябва да е жена с главно Ж. С минимални грижи, всяка дама може да изглежда добре или перфектно. Много е важно да не бъркаме грижите за външния вид с жертви. Тичането сутрин в парка или карането на колело не е жертва, а грижа за външния вид и за здравето на човек. Това, че жените тренират, махат си космите, боядисват си косата или оформят ноктите си – в зависимост от финансовите възможности вкъщи или в салоните не е проблем. Или може би е проблем за мързеливите, тези които се връщат към корените си или членуват във феминистки организации и плюят всичко живо в женски пол, което изглежда горе-долу добре. Важното в случая е, че не трябва грижата за външния вид, да се разглежда като жертва. Ако искате да вмените на съпрузите си, че като си боядисвате косата го правите за тях и това ужасно много ви тежи – добре, но поне пред себе си признайте, че е ужасно приятно чувството да се погрижиш за външния си вид.

Минахме през грижите и сега за неоспоримите жертви. Как изглежда красивата жена в очите на 90% от българите? Тя е copy/paste жената – дебели вежди, скули, големи силиконови гърди, талия максимум 50 сантиметра и изпъкнало дупе, но не постигнато с тренировки, а наблъскано с импланти. Да, това определено са жертви, но не бих казала в името на красотата. Защо ги правят?! Заради възприетия стереотип. След една година мъжете ще започнат да харесват жени без изпъкнали задни части и имплантите ще изчезнат. Не съм против пластичните операции, но когато са премерени и направени с мисъл за симетрията. Нямам против и тези момичета, всеки избира и решава какво да прави с тялото си. По-скоро имам против клишетата, възприятията, неинформираността и неподдържаните жени.

Аз отивам да тичам в парка, а вие?

 


Повече информация Виж всички