Как да се грижим за косата си

| от |


Продължаваме със съветите за косата ни. Този път на дневен ред е темата как да я пазим и по какъв начин да я направим по-здрава и лъскава.

Жените постоянно си „играят” с косата си – като нямат друго с какво, навиват кичур около пръста си. Може би, си спомняте онези години, в които всяко второ момиче си слагаше в устата предните два кичура. Оказва се, че това е доста вреден навик. По този начин косата се омазнява много по-бързо, отколкото ако я оставим да си вирее на спокойствие. При пипането й се получават леки подръпвания от корените и се стимулира увеличаването на себум в мастните жлези, което от своя страна води до омазняването й.

Не е нужно да използаме всички стилизанти за коса, които сме подредили на тоалетката, тъй като те съдържат алкохол, който води до изсушаването на косата и вреди на нейния блясък. Освен това от стилистична гледна точка, вероятно не искате да имате на главата си каска, вместо коса.

A model is seen backstage ahead of the Barrus show during London Fashion Week Spring/Summer collections 2017 at Fashion Scout on September 16, 2016 in London, United Kingdom.

Колкото по-често, толкова по-добре. Никога не пропускайте да подстрижете „цъфналите” и заплетени краища на косата си, тъй като по този начин тя става по-здрава и се сгъстява. В противен случай рискувате да придобиете една проскубана четина, която да наричате прическа.

Ежедневното връзване на опашка. Знаем, че е много удобно. Знаем, че децата използват косата ви за въже за катерене. Знаем, че на втория ден след къпане започва да мирише на пържен лук, в по-добрия случай на печен чесън, но това ежедневно прибиране на косата посредством ластик накъсва косъма и той губи целостта си.

Ежедневното използване на преса за изправяне. Отивам на работа дърпам оттук-оттам. Излизам вечер дръпвам отново. Това е порочен кръг, от който няма излизане. Всяка дама предпочита да изглежда добре, когато прекрачва прага на дома си, но ежедневното използване на преса за изправяне на косата изсушава, изгаря и накъсва косъма, което води до постепенното й изтощаване. Така придобивате една суха и чуплива прическа, която вече не можете да изправите дори и с преса.

Излагането на слънце. Никой не обръща внимание на косата си, когато отива на плаж – омазва грижливо дори малкото си пръстче в 50-и фактор, но оставя косата си на показ. Има много начини да я предпазим от слънчевите лъчи – шапка, специализирани продукти, чадър, тюрбан, кърпа, шал… Важно е да полагаме грижи и за нея, защото често я оставяме на заден план, тъй като не боли, когато изгори. А всъщност слънцето вреди не само на кожата ни, но и на косата ни.


Повече информация Виж всички