Как да се гримираме за 5 минути и да изглеждаме супер

| от Лилия Огнянова |


Гримирането е хубаво нещо, кара те да се чувстваш, че правиш нещо за себе си, обръщаш си внимание, даже се глезиш.

Отразява се добре на самочувствието и определено дава повече увереност.

Лошото е, че не винаги имаме време за гримиране и в повечето пъти го пренебрегваме, махвайки с ръка, излизаме навън само със сресана коса (в добрия случай) и като се разминем с някоя особено готина жена (или още по-лошо – с бившия), ни става тъпо, че не сме се постарали малко повече за себе си.

Истината е, че успешният грим не изисква много време, усилия или пък разни сложни схеми като контуриране, мазане с хайлайтър, пудрене, извиване, рисуване и т.н.

Все пак това е лице, а не апартамент за пребоядисване, така че нямаме нужда от толкова четки, бои и мацане.

Ще ви споделя моят ежедневен ритуал на гримиране, който не ми отнема повече от максимум 5 минути и ми дава достатъчно увереност и самочувствие.

Първо лицето трябва да е чисто и добре хидратирано, тоест намазано с подходящ за кожата ми крем.

След което нанасям с пръсти BB крем или слагам с потупващи движения компактна пудра. Наблягам на брадичката и на зоната под очите. Ако имате прекалено изразени тъмни кръгове, то най-добре ще е да ползвате коректор, за да ги прикриете.

Фон дьо тен не ползвам за ежедневен грим, тъй като стои прекалено „тежко“ върху кожата, а и след 3 часа от топлината на тялото се съсипва, събира се в мимическите връчки и изобщо не изглежда добре.

Старая се продуктите, които слагам за изравняване на тена, да са в цвета на кожата ми и добре разнесени, за да не се образува маска в друг цвят.

Когато съм готова, отново с помощта на пръстите си (показалци) нанасям сенки на целия клепач – от мигли до вежди. Трикът със сенките е те да са в телесен цвят и/или да имат лек блясък. Аз предпочитам тези с блясък, защото придават по-свеж вид на лицето.

Най-важното обаче е да откриете точния цвят – лъскавите частички трябва да са съвсем дискретни, за да придадат лек оттенък, а не да изглежда все едно сте изсипали брокат по себе си. Препоръчвам ви топлите тонове, те стоят много по-естествено и красиво.

След сенките леко коригирам веждите с помощта на молив. Само ги подчертавам, без да рисувам излишно.

После идва ред на спирата за мигли. Задължително се нанася и на двата клепача – горен и долен! Това придава красота и ви спасява от опуленото изражение, което постигате, като оставите долните мигли без спирала.

Ако сте много светла и руса, ползвайте кафява вместо черна спирала.

Леко докосване с руж по бузите – с върха на четката топвате в перлите или твърдия руж и после с потупващи движения нанасяте по скулите. Целта е да придадете приятен вид на лицето, не да изглеждате като матрьошка. Така че забравете за агресивните цветове и нашарените в червено или кафяво бузи.

За финал нанасям подходящо червило, като лично аз избягвам гланцовете за устни, тъй като прекалено се разтичат и косата се лепи за тях.

Смятам, че в избора на червило се крие разковничето да превърнете една обикновена ежедневна визия в нещо по-така. Като изберете ярък и наситен цвят, то моментално променяте излъчването си. Така че можете спокойно да тествате различни цветове и да откриете за себе си с кой се чувствате най-добре.

Целият ритуал отнема 5 минути, както казах по-горе. Колкото по-често практикувате, толкова по-сръчни и бързи ще ставате.

Важни условия за подобен род гримиране са кожата да ви е в добро състояение – без пъпки и други несъвършенства, и веждите да са оскубани.

За постигането на тези две неща е необходимо повече време и старание, но когато изглеждате добре без грим, имате шанс да сте истински красавици и след гримиране. В противен случай просто ще мажете върху несъвършенствата в опит да ги скриете.


Повече информация Виж всички