Как да отпуснем предпразничното напрежение? 5 бързи и ефективни техники

| от Антоанета Илиева* |


Декември. Уют. Топлина. Подаръци… така описваме най-празничния месец от годината. Коледната украса присъства в домовете още от края на ноември и всичко изглежда подредено и красиво, като в песента на Mariah Carey. В действителност обаче, както всяко нещо, извън пределите на социалните мрежи, настроението невинаги е спокойно, блажено и в очакване на Добрия Старец . Магичното щракване с пръсти или плясване с ръце не работи, както в лентите и видеата в социалните мрежи, така че е добре да се грижим за себе си и да имаме малки ежедневни действия, с които да си връщаме баланса. Особено силно важи това няколко дни преди празниците, когато трескаво тичаме по магазините, за да се подготвим с подаръци за любимите ни хора. Освен това ни очаква и подготовка на празничната трапеза. „Ох!“ ще си кажете.

Звучи натоварено, но не се отчайвате.

Всъщност декември е по-вълнуващ с това, че ни предизвиква да бъдем организирани, а накрая действително ни награждава със семеен уют, красота и споделени мигове.

Днес ще ви споделя няколко акупресурни техники, които да имате под ръка, ако предпразничното напрежение ви завладее. Те ще отпуснат ума ви, а също така ще освободят стреса, натрупан в лицето ви. Ако забелязвате кожата си без тонус, тези точки ще я събудят и ще възстановят естествения поток на енергията.

Техниките са лесни и отнемат около 10 минути, в които ще активирате всички 5 акупресурни точки. Независимо колко сте заети, можете да изпълните тази кратка рутина по всяко време. Нужно е само да сте почистили ръцете си, за да не разнасяте бактерии.

Как да работите с всяка една от точките?

Поставете палеца си върху съответната точка и приложете натиск дотолкова, колкото ви е комфортно. Задръжте в рамките на минута. Докато натискате точката, се фокусирайте върху дишането. Вдишайте бавно през носа, докато коремът ви се повдигне, и издишайте бавно през носа, докато коремът ви се прибере обратно. При вдишване бройте бавно до 4, а при издишване – до 6. Усетете как се освобождавате от стреса и отпускате всеки мускул от лицето. Ако се появи дадена мисъл, опитайте да я игнорирате и върнете вниманието си към точката, върху която работите. Преминете към следващия етап, при който, с малки кръгови движения, масажирайте акупресурната точка. Започнете с движения в едната посока с продължителност няколко вдишвания и след това сменете посоката за още няколко вдишвания. Слушайте интуицията си и, ако имате нужда да задържите повече време в дадена точка, го направете.

Първата акупресурна точка, с която ще работим, е точката между веждите, наричана още „трето око“.

Може да усетите лека вдлъбнатина на това място. Точката на третото око е известна със способността си да успокоява ума и да освобождава стреса. Освен това помага за намаляване на напрежение в очите – нещо, което много от нас изпитват в дигиталния свят, в който живеем. Ако стресът ви владее нощем и не успявате да спите спокойно, масажирайте тази акупресурна точка, която ще помогне срещу безсънието. Стимулирането ѝ има и естетически ползи, свързани с активиране на кръвотока. Той доставя хранителни вещества като колаген и еластин към горния слой на кожата, а също и кислород, което помага за сияйния ѝ, здрав и жизнен вид.

Втората акупресурна точка се намира при слепоочието.

Тя помага при главоболие. Стимулирането ѝ усилва притока на кръв към страничните части на лицето и в зоната около очите. Освен, че намалява стреса в слепоочния мускул, способността на тази точка да насочва кръвта и енергията към зоната на очите е чудесно за всички, които имат склонност към подпухналост и тъмни кръгове.

Третата акупресурна точка се намира между носа и горната устна.

Тя ангажира парасимпатиковата нервна система, като насочва вниманието от борба и бягство към почивка. Подпомага стимулирането на храносмилателната система. Тази акупресурна точка е добра за възстановяване на фокуса и умствената енергия, така че ако нещо замъглява съзнанието ви и ви стресира, я масажирайте.

Четвъртата акупресурна точка се намира под долната устна, във вдлъбнатината на брадичката.

Точката е ефективна при облекчаване на мрачни мисли и освобождаване на негативни емоции. Освен това съживява кожата, така че я използвайте по празниците!

Петата акупресурна точка не се намира на лицето, а на външната част на ръката – на месестата част между палеца и показалеца.

Тя помага при главоболие и стрес. Масажът на тази точка е по-различен – започнете с лек натиск с помощта на палеца. Вместо да правите кръгов масаж обаче, притиснете с палец точката и с показалец вътрешната страна на ръката и издърпайте нагоре.

Непременно опитайте тази кратка и ефективна рутина и посрещнете празниците спокойни, отпочинали и с ясен поглед към онова, което искате да постигнете през Новата година.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram.

Вижте още:

Възможно ли е да не се изпокараме с роднините на Коледа?


Повече информация Виж всички