Кафето ни помага да отслабнем?

| от MamaMia, по "Индипендънт" |


Една чаша кафе на ден може да помогне да отслабнем, като стимулира „кафявата мазнина“, която подпомага горенето на калории, за да се генерира топлина в тялото, сочи изследване на британски учени от Университета в Нотингам.

„Кафявата мазнина работи по различен начин от другите мазнини в тялото ви и създава топлина, изгаряйки захари и мазнини, най-често като реакция към студа“, казва проф. Майкъл Саймъндс от екипа учени.

Това е първото изследване, което открива как кафето въздейства върху кафявата мазнина при хората.

Първоначално в изследването са използвани стволови клетки, за да се види дали кофеинът ще стимулира кафявата мазнина. След това учените са проверили и какво се случва при хора, използвайки техника за получаване на термално изображение, за да се проследи реакцията.

В момента учените проверяват дали хранителни добавки с кофеин имат сходен ефект или това действие е запазено само за кафето. Когато се потвърди коя съставка на напитката е отговорна за горенето на мазнини, тя ще може да се използва като част от режим за контролиране на килограмите илив програма за регулиране на глюкозатакато мярка срещудиабета.

Кафявата мазнина, известна и като кафява мастна тъкан, се различава от „бялата мазнина“ в тялото, която се появява в резултат на натрупване на калории. Експертите твърдят, че хора с по-нисък индекс на телесните мазнини (ИТМ) имат по-голямо количество кафява мазнина.


Повече информация Виж всички