Имам ли ниска емоционална интелигентност?

| от MamaMia |


Емоционална интелигентност наричаме способността да възприемаме и оценяваме точно чувствата в себе си и в другите.

Най-емоционално интелигентните хора могат да предразполагат другите и да предизвикват емоция, да разбират невербални сигнали и да регулират чувствата си, за да изградят по-силни взаимоотношения. Често обсъжданата в последните години емоционална интелигентност е ключът към дългосрочния професионален и личен успех.

И така, как можете да разберете дали трябва да работите върху тези умения?

Ако използвате някоя от тези седем фрази, може да имате ниска емоционална интелигентност:

„Аз съм си такъв“

Нашата емоционална интелигентност е свързана със способността да се променяме с времето, докато учим и растем.

Хората с ниска емоционална интелигентност често са по-твърди и ще се борят срещу всяка промяна и развитие, за да пазят статуквото. Включително и най-вече това на собствения си характер.

Силните убеждения са важни, но също и отвореността към нови възможности.

Вместо това кажете: „Трябва да помисля повече върху това, което ми говориш. Искам да бъда отворен за обратна връзка за себе си, дори когато тя е трудна за чуване.“

„Не е моя работа как се чувстваш ти“

Откровеното пренебрежение към чувствата на другите хора е признак на ниска емоционална интелигентност. Показването на липса на съпричастност към другите, особено когато те преминават през труден период, затруднява развитието на подкрепящи отношения във взаимна полза.

Вместо това кажете: „Съжалявам да чуя, че си разстроен/а, как мога да помогна?“

„Заради тебе се чувствам така“

Хората с развита емоционална интелигентност не обвиняват външния свят за чувствата си. Те разбират, че техните емоции са свързани с това как те вътрешно възприемат обстоятелствата. Нашите емоции не са отговорност на другите. Те са възможност да разберем себе си и да поставим граници. Сами отговаряме за щастието си. И не можем да го вменяваме в чужда отговорност или вина.

Вместо това кажете: „Ситуацията е чувствителна за мен. Моят поглед върху нея е следният…“

„Аз съм прав/а, ти грешиш, това е“

Когато получат обратна връзка, емоционално интелигентните хора ще положат усилия да търсят нюансите. Вместо да изпадат в крайности, те се фокусират повече върху разбирането на живия опит на другия човек.

Вместо това кажете: „Искам да чуя и твоята гледна точка, въпреки че виждам нещата различно. Можеш ли да ми помогнеш да я разбера?“

„Държиш се като ненормален/на!“/ „Това е лудост!“

Да можеш да чуеш опита на някой друг, без да реагираш прекалено или да го приемеш лично, е ключов знак за емоционална интелигентност. Това означава, че имате високо чувство за самосъзнание и самоуважение.

Вместо това кажете: „Разбирам, че ти е трудно. Въпреки че чувам, че те разстройва моето поведение, мисля, че реакцията ти може да има повече общо с миналото ти, отколкото с това, което правя в момента. Мислиш ли, че може да е така?“

„Не мога да ти простя“

Емоционално интелигентните хора могат да се поставят на мястото на някой друг. Това ги прави по-отворени към идеята да простят на другия човек за повечето грешки, в сравнение с по-малко отворените хора.

Вместо това кажете: „Трудно ми е да ти простя в момента. Но работя активно, за да се отърва от това негодувание и гняв, защото бих искал/а да можем да поправим това и да продължим напред.“

„Чувствата ти са ирационални.“

Без да да излязат извън себе си  и да се откажат от своите собствени чувства, емоционално интелигентните хора, могат да анализират рационалните и ирационалните аспекти на своите и чуждите мисли. Тях също така ги бива в признаването на чувствата на другите хора, дори и да не разбират напълно откъде идват.

Вместо това кажете: „Усещам, че в момента изпитваш силни емоции. Те са напълно валидни. Не разбирам напълно защо се чувстваш така и ми е трудно да се съглася с гледната ти точка. Помогни ми да те разбера.“

Вижте още:

Насилието над деца е гнусно, отвратително и престъпно


Повече информация Виж всички