Гримиране в метрото – защо не?

| от MamaMia, по Guardian |


„Здравейте, скъпи приятели, сега ще ви покажа как се гримирам, когато наистина, ама наистина нямам време. Отнема ми само 20 минути“. Може да сте гледали подобно филмче на някоя от популярните бюти влогърки и да сте завидяли на дамата за тези 20 минути, които може да отдели сутрин за себе си.

Истината е, че 20 минути за гримиране сутрин имат онези, които най-малко имат нужда от гримиране. Младите момичета. Работещите жени далеч не разполагат с подобен лукс или пък желание да посветят толкова време на нещо рутинно. Сигурно сте виждали в сутрешното задръстване жена, която в привидното уединение на колата, си слага спирала или червило, гледайки се в огледалото за обратно виждане.

Всеки се опитва да спести някоя грешна минута от сутрешните си занимания и ако вашето време за нанасяне на червило е в метрото – защо пък не.

В Обединеното кралство даже са направили изследване, според което 67% от жените се гримират в движение.

Броят на дамите, които мацват слой червило или руж в метрото, докато чакат, е толкова висок, че козметичните компании реагират и вече създават компактни, лесни за носене и нанасяне продукти. Расте дялът на продуктите, които се предлагат в твърда форма и могат да се нанасят с пръсти или направо от опаковката.

Вече има създадена очна линия, при която надявате апликатора на пръста си и той действа като продължение на ръката. А вече има създаден компактен модел сенки, които лесно се прибират в телефонния калъф, а lip transformer е революционно червило, което може да се нанася без огледало, понеже цветът му е така създаден, че да се адаптира към pH-то на устните ви и да създава оттенък, който подхожда на тена ви.

Вече е измислен и контур за устни, който създава невидима бариера и минимизира вероятността червилото да излезе от очертанията на устните и да се размаже.

Намират се хора, които смятат за неприемливо жените дас е гримират в обществения транспорт. Съществуват всякакви форми на засрамване в социалните мрежи, а от Токийското метро даже са създали видео, с което молят жените да не се гримират на тяхна територия. Да се запиташ гримирането нещо неприлично ли е и ако да – защо се е превърнало в нещо като неписана норма.

Историята обаче е показала, че ако жените искат да постигнат нещо, няма кой да ги спре.

Дрю Баримор, която има собствена линия за козметика, публикува в Инстаграм снимка, на която си слага спирала в метрото с хаштаг #commuterbeauty. А и растящият дял на лесната за поставяне козметика предполага, че ще виждаме все повече жени, които се гримират в метрото или на автобусната спирка.


Повече информация Виж всички