Голата рокля и омразната реч, които шашнаха Санремо

| от MamaMia |


Ако не беше водещата Киара Ферани, Санремо 2023 щеше да стои като дежавю. Още първата вечер от 73-ото издание на най-обичаното музикално събитие в Италия, благодарение на което преди две години целият свят научи за Måneskin, имаше своите емблематични моменти, но не и такива, които да не сме виждали никога досега. Да започнем с първите истински новини за вечерта. Когато 19-годишният изпълнител Blanco решава да троши на сцената, това изобщо не е прецедент. В миналото вече се е случвало дори на самия фестивал Санреммо – Placebo например го правят през 2001 г. на финала на изпълнението на песента си Special K. И търпят остра критика, също както миналогодишният победител Blanco. С тази разлика, че този път след него почиства самият Джани Моранди.

Дори роклята, с която Киара Ферани се появява, не е нещо, което се вижда за пръв път на сцената на фестивала. Провокативната „гола“ рокля, която възпроизвежда чертите на тялото ѝ, с която Киара Ферани държи своя селфи-монолог на сцената, изглежда много подобна на това, което изпълнителката Мадам вече е носила на изданието през 2021 г., когато се появява на сцената на Ariston с песента „Voce“.

Различното е посланието на Ферани, разпространено публично и чрез нейния профил в Instagram.

С него тя засенчи успя да засенчи дори и появата на президента на Италия Серджо Матарела на събитието, за пръв път в историята на фестивала.

„Безсрамната рокля:

Обръщането на вниманието ни към правата на жените, техните тела и начина, по който се разпореждат с тях, за съжаление, все още се счита за противоречиво и съмнително. Това е целта зад тази визия. Идеята за рокля, която симулира голото тяло на Киара, веднага ни хрумна, вдъхновено от творение на Мария Грация Киури за Dior за пролет/лято 2018. Произведена в ателиетата за висша мода на Dior, роклята от тюл в телесен цвят възпроизвежда чрез бродерия тялото на Киара Ферани, естествено и освободено от срама, който винаги са налагали на всички, като се започне с Ева, първата жена в историята, наказана да се срамува.

Тази илюзия за голота иска да напомни на всички ни за правата ни и за равенството между половете, когато изразяват, показват и притежават себе си, без да се налага да се чувстват съдени или виновни. Тази илюзия за голота е и напомняне, че всеки път, когато жената реши да изглежда или да се почувства секси, това не дава право на никого да оправдава насилието на мъжете спрямо нея или да смекчава грешките им.

Това е тялото на жена, това на Киара Ферани, която би искала да даде глас на всички жени по света, които са подложени на забрани и малтретиране, на всички онези, на които се казва, че тялото им генерира срам, че е само обект на желание или подбужда към грях.

Това е тялото на всеки. Който е безгрешен, нека пръв хвърли камък!“

Това обаче не е всичко.

По-късно същата вечер Ферани се появява със следващ стилен дизайнерски тоалет, на който с черни перли са избродирани някои от обидите, които самата тя – модел, дизайнер, блогър и майка на две деца – е получавала за тялото си през годините.

 

„Роклята срещу омразата:

С тази рокля с пеплум пренасяме на сцената на театър Аристон част от критиките, отправени към Киара относно външния ѝ вид, тялото ѝ и най-вече свободата ѝ да се чувства и жена, и майка. Презрителните фрази, бродирани в черни перли, са истинските обиди, които хейтърите отправят всеки ден към нейните снимки, публикувани в Instagram. Мария Гарция Киури имаше идеята да избродира тези ЧЕРНИ думи върху БЯЛ плат като на страница на книга, която разказва за това безплодно презрение, срещу което трябва да се борим всеки ден. Като пренасяме тези сексистки фрази в Санремо, ние искаме да насърчим всички да спрат да се интереусват от хорското мнение и да напомним на жените да не позволяват на хейтърите да ги унижават, защото само мненията на онези, които ни обичат, са наистина важни.“

„Отвратително“, „Ползвай Photoshop, задникът ти е плосък!“, „Защо не си оправиш гърдите?“, „Ти ескорт майка ли си?“, „Скоро и порно“, „Защо не ти стига известността, защо държиш да се показваш гола“, „Гледай колко си изсъхнала“, „Прекалено си ми вулгарна“, гласят изписаните на дрехата коментари. Със сигурност всеки от нас би могъл да ги допълни с „бисерите“, които е получавал по свой адрес.

Вижте още: 

Мъж с грим – иу или уау?