Да посрещнем 2023-а с грижа: Упражнение за приемане на себе си

| от Антоанета Илиева* |


В навечерието на Нова година е чудесно да можем да чуем тялото и душата си, да си поставим намерения, да се откажем от това, което не ни е нужно и да помислим какво искаме да внесем в живота си. Много говорим за грижата за себе си, постепенно превръщаме тези думи в клише и започваме да им се присмиваме, оправдавайки се с натовареното ежедневие и липсата на енергия. Когато провеждам консултации по Face Yoga, един от въпросите, които задавам на клиентките ми, е: „Имаш ли време за себе си, грижиш ли се за себе си?“.

Наблюдавам, че не липсата на време е причина за липсата на грижа, а невъзможността им да формулират какво им харесва, от какво имат нужда, как могат да зарадват себе си. Затова съветът ми е да общуват повече със себе си, да се наблюдават във всеки един момент и да усещат какво се случва с тях, кои мисли преобладават и защо. Когато знаят това, ще могат да работят върху промяната както на физическо, така и на емоционално ниво.

Работата с мисленето е важна част от метода Face Yoga.

Освен скулптуриращите техники, винаги препоръчвам практикуването на утвърждения и визуализация. Това помага да преминем през успокояване на ума, промяна на мисълта и емоцията към себеприемане, благодарност и любов към себе си. Освобождаването на място в рутината ни за малки, ежедневни актове на грижа за себе си е от съществено значение, защото те ни изпълват с чувство на любов и удовлетворение, които можем да внесем и в останалата част от живота си. Това е мощен начин да потвърдим пред себе си, че ние сме водачът, който определя посоката на своя живот.

Посрещнете новата година с грижа за себе си, с повече почивка и техники, с които да овладявате стреса. Нервната система цъфти, когато спазваме рутина и сме последователни. Това създава чувство на предвидимост и стресът намалява.

Има много признаци, че нервната система е изтощена и наближава прегаряне, но едни от най-честите симптоми са: изтощение, проблем със съня и проблем с червата.

Друго, което изпитват много хора, особено жените, е гневът.

Много жени носят върху плещите си очакванията да бъдат непрекъснато заети, балансирайки между работа и смейество. Но да бъдеш родител или възпитател, не трябва да бъде с цената на собственото здраве. Така че първата стъпка към излекуване на нервната система, е да научите, че грижата за себе си не е егоизъм.

Опитайте през новата година да спазвате простичко правило за облекчаване на стреса – живеене в синхрон с естествените ритми. През нощта, например, мозъците ни редуват почивка с обработка на преживяванията ни през деня чрез фазите на съня – REM и NonREM. Ако спазвате това това правило и през деня, ще се чувствате по-отпочинали и балансирани. Така че редувайте 90 минутна активна мозъчна дейност с 20 минутна почивка. Почивката трябва да бъде време, в което не използвате мозъка си.

Вижте още: Защо се събуждаме уморени? Има поне 6 причини

Ако пък се чувствате неуверени, започнете да работите в тази посока чрез постоянство. Характерна черта за нас, жените, е склонността ни към себекритика. Ще се погледнем в огледалото и ще се концентрираме само върху онова, което не ни харесва.

Ние говорим на себе си по пренебрежителен начин. Не е ли време да го променим?

Запомнете, че преодоляването на тези гласове на съмнение изискват практика, но наградата си заслужава. Защото, когато променим начина, по който говорим на себе си, започваме да подхождаме към проблемите и бариерите с чувство на лекота и любопитство към процеса.

Предлагам ви да изпълните упражнението, което ще ви представя сега и да го правите винаги, когато усетите, че критичните мисли към себе си се появяват.

Редовното му практикуване ще ви помогне да погледнете на себе си по нов начин и да повярвате, че заслужавате повече от живота.

Погледнете се в огледалото и наблюдавайте какво се случва.

Започвате ли моментално да критикувате себе си или да търсите несъвършенствата си? Ако е така, вземете лист и химикал и напишете всяка негативна мисъл и чувство, което имате по отношение на външния си вид. След това напишете в долния край на листа „Освобождавам се от тази негативна представа за себе си“. Скъсайте листа и го изхвърлете, така че да нямате достъп до него.

Вземете нов лист и запишете всичко, което харесвате в лицето си. Не пропускайте нищо, дори на пръв поглед незначителни части като мигли, уши. Напишете минимум три черти, които харесвате. Ако се затруднявате, помолете близък човек да ви помогне. Прочетете написаното поне три пъти. След това се погледнете в огледалото и си кажете три пъти „Обичам и приемам себе си“.

Дори да не повярвате първоначално на думите си, не спирайте да ги повтаряте, докато не откриете, че са се превърнали в истина, която ви помага да живеете с лекота и с радост.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram.

Вижте още:

Много си хубава днес! „Е само днес ли?!“


Повече информация Виж всички