Бира на ден подобрява здравето, но само при мъжете?

| от MamaMia* |


Освен на малц, хмел и пивни дрожди, бирата е напитка, богата на социокултурен контекст. Тя отдавна е надхвърлила класическото възприятие за типично мъжко питие. На по бира с момичетата е също толкова разпространено, колкото и на бира с момчетата. Връзва се с какво ли не, все неочаквано добри комбинации – бира и мач, бира и пейка, бира и колегите след работа, бира и завършек на кофти ден, бира и първа среща, бира и стар приятел, бира и тиймбилдинг, бира и първия път, в който с порасналите ти деца си казвате „наздраве“. Откакто станаха популярни безалкохолните предложения на някои брандове, е мислима дори комбинацията бира и шофиране.

С бирата и консумацията ѝ обаче са свързани и много стереотипи и предупреждения, верни или не. Например, че честата консумация конкретно на тъмна бира вреди на сърцето. Че ще придобиеш бирено коремче. Че жените принципно носят на бира по-малко спрямо мъжете, чисто биологично, и трябва да я консумират по-рядко. Или че ако всеки твой ден завършва с по биричка, макар и само една, това означава алкохолизъм.

Подобно на виното, бирата може да има ползи за здравето, когато се консумира умерено.

Безалкохолните бири станаха изключително популярни напоследък, но дали тези напитки също са здравословни? В пилотно проучване на микробиома на хора преди и след извествен период ежедневна консумация на бира, изследователи в Journal of Agricultural and Food Chemistry на ACS съобщават, че мъжете, които пият една лагер бира дневно, незаивисимо дали е алкохолна или не, се радват на по-разнообразен набор от чревни микроби, което може да намали риск от някои заболявания. Изследването обаче не засяга това как всъщност се отразява бирата на жените.

Трилиони микроорганизми обграждат човешкия стомашно-чревен тракт, оказвайки пряко влияние върху благосъстоянието на своя гостоприемник. Проучванията показват, че когато има повече видове бактерии, хората са склонни към по-нисък риск от развитие на хронични заболявания, като сърдечни заболявания и диабет. А бирата съдържа съединения, като полифеноли, както и микроорганизми от своята ферментация, които могат да повлияят на разнообразието от микроби в човешките черва.

Публикувано по-рано „кръстосано“ проучване показва, че когато и мъже, и жени консумират безалкохолна лагер бира в продължение на 30 дни, разнообразието на чревната им микробиома се увеличава. Любопитното е, че при същата група, не се наблюдава този полезен ефект, ако пие безалкохолна бира.

Малко други клинични изпитвания са се занимавали с този проблем, така че Ана Фариа и колегите ѝ, които правят проучването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, се стремят да проверят разглежданата взаимовръзка в различен тип проучване – паралелно проучване на две представителни извадки от участници.

В рамките на изследването 19 здрави мъже са разделени на случаен принцип в две групи, които употребяват алкохолен или безалкохолен лагер с вечерята си в продължение на 4 седмици.

Изследователите установяват, че теглото, индексът на телесна маса и серумните маркери за здравето на сърцето и метаболизма на участниците не са се променили по време на проучването.

Към края на 4-седмичния период и двете групи имат по-голямо бактериално разнообразие в чревния микробиом, което показва подобрение в чревното здраве.

Изследователите предполагат, че тези резултати може да се различават от тези на предишното проучване поради различния дизайн на опитите и защото случайно подбраните участници живеят в различни общности.

Но въз основа на това пилотно проучване изследователите казват, че консумацията на една бутилка бира, независимо от съдържанието на алкохол в нея, може да бъде от полза за микробиома на червата и чревното здраве на мъжете. Те обаче добавят, че тъй като най-безопасното ниво на консумация на алкохол е никакво, безалкохолната бира може да бъде по-здравословният избор.

А какво мислят кардиолозите? 

Твърди се взаимовръзка между консумацията на една бира на ден и сърдечното здраве. Но… Накратко: Отрицателните ефекти на алкохола (не конкретно на бирата, а на алкохола като цяло) включват риск от рак, чернодробно заболяване, панкреатит, злополуки, насилие и самоубийство.

Има по-добри начини да намалите риска от сърдечни заболявания, като упражнения, балансирана диета и отказване от пушенето. Всички те предлагат ползи без допълнителните рискове, които алкохолът носи. От друга страна, ако пиете малко количество алкохол от време на време, това не е непременно вредно. Ключът е умереността.

Има изключения, свързани със здравословното състояние на човек, за които е важно да се консултирате с лекар, за да ви насочи дали, колко и какво е уместно да пиете. Има хора, които трябва да се въздържат от алкохола изцяло, защото той може да влоши състоянието им. Смесването на алкохол с определени лекарства също може да доведе до вредни странични ефекти.

Генералното правило е следното: ако пиете алкохол регулярно, ограничете се до не повече от две питиета дневно за жените и три за мъжете.

*По TheBrighterSide.news .

Вижте още: 

Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген


Повече информация Виж всички