8 неща, които ни загрозяват, без да подозираме

| от MamaMia, по Adme.ru |


Как да имаме хубава, сияйна кожа? Всички вече сме изчели безброй статии, които казват, че трябва да се наспиваме, да не се стресираме, да не пушим, да ядем балансирано и т.н. Има обаче едни подли неща, които ни загрозяват, без да ги подозираме. Ето част от тях:

1. Телефона

Да сте забелязали неприятни пъпчици по лицето? Една от възможните причини е смартфонът ви. Вероятно знаете, че той е сред най-мръсните вещи, които всекидневно използваме. По повърхността му има в десетки пъти повече бактерии отколкото върху чинията на тоалетната. Не е чудно при това, че причинява обриви.
Затова редовно изтривайте повърхността на телефона със специални антибактериални кърпички.

2. Погрижете се за четките за грим

Още един замърсител, който вместо да изписва вежди… замърсява кожата. Бюти блендърът, онази сладка гъбичка в капковидна форма, с която нанасяте фон дьо тена, не само изглежда мърлява след използване – тя е такава. Всички четки, гъбички, пухчета и апликатори, които използваме толкова често, че спираме да забелязваме, могат да станат причини за появата на кожни раздразнения, пъпки и прочие неприятности.
Почиствайте ги редовно. Четките и гъбичките се мият на течаща вода с мек измиващ продукт – гел за лице например.

3. Диетата, разбира се

Сладкото, мазното, пърженото, соленото, преработената храна – всеки знае, че те не се отразяват добре на тена. Също толкова лошо обаче му се отразява бедната диета и хранителните ограничения – те могат да доведат до загуба на тегло, но водят със себе си суха и уморена кожа, посивяла и повехнала. Имайте го предвид и внимавайте да не изхвърлите с вредните и полезните съставки от менюто си.

4. Не прекалявайте със скраба

Абразивните частици в скраба правят кожата гладка и свежа, но и с него не бива да се прекалява, за да не възникне риск от възпаление. Ако кожата ви е суха или лесно раздразнителна, направо се откажете от скраба и го сменете с меки ексфолиращи лосиони. При мазна кожа пък, не използвайте скраб повече от веднъж на седмица.

5. Преди и след басейн

Повечето басейни изискват да минете през душовете преди и след плуване. Същото се отнася и за подхранващия крем – нанасяйте и преди и след влизане в басейн. Хлорът във водата прави кожата суха и раздразнителна, затова й помгнете да се възстанови по-лесно.

6. Вземайте душ, веднага след спортни занимания

Звучи очевидно, но припомняме за всеки случай – всичко, което с цената на усилия и потене сте измъкнали от тялото си по време на тренировка, се е отложило по кожата и трябва да бъде премахнато оттам възможно най-бързо.

7. „Гледайте“ какво ви казва кожата

Кожата дава ясни знаци, кога нещо с нас не е наред – раздразнение, сухота, отоци – всичко това може да е индикация за проблем с тялото. Следете тези сигнали и се стремете да ги разчитате правилно.

8. Откажете се от горещия душ

Прекалено горещата вода може да отмие тънкия мазен слой, защитаващ кожата и задържащ влагата. Това пък може да доведе до преждевременни бръчки, сухота и лющене. Не е нужно като атлет да се къпете във вана с лед, но ако свикнете с по-умерена топлина, кожата ще ви е благодарна.