5 любими неща в гардероба на Матея Аркова

| от Лилия Огнянова |


Добре дошли в света на Матея Аркова – детски илюстратор, който обича да пътува както между книжните страници, така и сред реални скали, морета, гори и като цяло чуждоземни територии (за предпочитане Средиземноморски и за предпочитане на диво).

Може да сте виждали нейни илюстрации по кориците на „Златни детски книги“ и „Забавна азбука“ на ИК „Труд“, а съвсем скоро под шапката на Orange Books ще се появи илюстриран от нея Питър Пан.

Като творец на свободна практика, освен свободното време (в кръга на шегата Матея никога не е окачествявала рисуването като типична работа) Мати споделя, че обича да се чувства свободна и моментите, в които пътува, ѝ дават точно това усещане. За съжаление, въпреки слабостта ѝ към разкарването по бански и пижами, от време на време се налага да облича и нещо с повече плат и практични приложения.

Дрехите, които не сваля от себе си, имат повече сантиментална стойност, от колкото бутикова. Много от тях носят бойните рани на морска сол, заблудени клони или по-малко заблудени чаши вино. Въпреки това, повечето оцеляват поредното бойно кръщене, готови да служат вярно и на следващото пътешествие.

В този лист не присъстват високи обувки, първо защото не са от най-предпочитаните обувки за пътуване, и второ подобно на приказката с домашното, кучето ѝ – един див черен лабрадор, я лиши от единствените два чифта токчета, които притежаваше. Вярва обаче, че е било за добро.

Ето и какво Матея сама споделя за любимите пет неща от нейния гардероб.

Въпреки, че изключително рядко може да се кача на високи токчета, доста често предпочитам да обличам рокли, които мога да съчетая с почти всеки вид кецове, които притежавам. Едни от тези рокли, които често ме придружава е тази черна малка рокля, честа спътница на сиви, или много шарени кецове. Добрите и качества са, че може да понесе почти всеки шантав, многоцветен аксесоар, връхна дреха, или дори шапка и е начин за постигане на леко елегантен вид, без неудобствата на по-капризните дрехи, които биха се измачкали лесно в един сак за пътуване.

Дългата бяла пола е друг задължителен елемент от подвижният ми гардероб по време на лятото. Изключително подходяща за особено горещи места, поради белия и цвят и леката материя, както и по-консервативни погледи. Един от проблемите през лятото е, когато носиш къси дрехи и искаш да разгледаш катедрала например, тук тази пола идва на помощ. Естествено, другата причина е, че изглежда много феерично, когато има морски бриз. Това не е извинение да се въртиш като идиот, както правя аз понякога, когато никой не гледа (не в катедралата, де).

Калейдоскопичният шал – това е един от аксесоарите със сантиментална стойност, както и този, който ми носи много положителна енергия. Купен от един от любимите ми острови (Самотраки – бел. ред.), много често се вее от скутера или се превръща в сянка от слънцето, тюрбан на главата ми или парео около кръста. Като всеки един шал има много приложения, но най-любимият му елемент са цветовете му, които ми напомнят на тюркоазеното море и зелени малки храстчета по скалистите брегове.

Номер три е синя пола с доста ретро вид, но отново много любимо сантиментална, поради това, че има много малки детайли по нея, в които има нещо много детско и весело, а и ми напомнят на рокля, която притежавах на 4 години. Отново се съчетава чудесно с цветни кецове и е перфектно бягство от типично черно-белите комбинации. Това е дрехата от всички пет, която най-много изразява моя характер.

Последно, е едно палто, което видях и моментално ми заприлича на зелен вариант на палтенцето на Червената шапчица. Харесвам го, защото е изключително леко, нетипично за зимните дрехи и е изключително свежо със зеленият си цвят, който се забелязва лесно сред сиво-черните дни. Не на последна място се връзва с любимото ми перфектно розово колело.


Повече информация Виж всички