5 безотказни начина да бъдем по-щастливи

| от MamaMia |


Щастието е относително. Щастието се предава по наследство в гените. Щастието е заразно… Може би сте чували хиляди мъдри мисли и вероятно сте чели, включително и научни изследвания, за това какво е щастието. Навярно стотици хиляди са и психолозите, психотерапевтите, философите и хората на изкуството по целия свят, които ежедневно ни запознават със своята лична рецепта за щастлив живот.

Темата за щастието е толкова популярна, че заляга и в учебния план на Харвард, като един от най-известните и посещавани курсове в историята на елитния университет се фокусира именно върху щастието. Това е курсът по позитивна психология и психология на лидерството, създаден и воден от американо-израелския професор д-р Тал Бен-Шахар. Той често е определян от медиите като експерт по въпросите на щастието. Освен това професорът по психология е и бестселъров автор и лектор с милиони гледания:


Разбира се, животът няма как да бъде „вечно щастие“ и винаги има моменти, в които нещата съвсем не вървят толкова гладко, колкото бихме искали. Но „техниката за щастие“ на д-р Тал Бен-Шахар, с която той е обучил хиляди студенти в Харвард, предлага начин да увеличим позитивното си отношение към нещата и да намалим негативите си възгледи.

Д-р Бен-Шахар участва и в подкаста „Науката на успеха“ и разкрива пет тактики, които да използваме, за да имаме по-пълноценен и качествен живот. Той обяснява, че живее чрез тях ден след ден и се чувства много добре:

1. Бъдете осъзнати, обмислете миналото си

„Най-доброто предсказание за бъдещото поведение е поведението от миналото“, казва д-р Бен-Шахар. Помислете за времето, в което наистина сте водили щастлив живот и сте се чувствали заети със съществени неща, усещали сте че имате смислени изживявания. Какво правехте? С кого бяхте тогава? Когато размишляваме за миналото, можем да се опитаме да се идентифицираме с моментите, в които сме се чувствали страхотно, и да се запитаме, съвсем осъзнато: „Как да имам повече от тези изживявания?“. Научете се активно да желаете и да се стремите да повторите добрите си изживявания.

2. Поддържайте смислени връзки и добри отношения с околните

Кои са страните, в които се живее най-щастливо? Според последното издание на Световния доклад за щастието на ООН, това са държави като Финландия, Дания, Нидерландия. Също доста напред в класацията са Австралия и Израел (тази година класирани на 11 и 12-то място). Какво прави хората в тези държави щастливи, задава въпроса д-р Бен-Шахар. И отговорът му е: отношенията между хората. По думите му „Във всяка от тези държави, от голямо значение е, насърчава се и се акцентира върху създаването и култивирането на лични и здрави социални отношения“. Тези отношения може да идват от различни места, да се регулират от религиозни организации, да се дължат на спортни събития, на участието в клубове по интереси. В крайна сметка почти всяко изследване върху добрия живот, правено досега, установява, че поставянето на акцента върху поддържането на значими лични отношения води директно до щастие. Затова, ако искате да се чувствате удовлетворени и щастливи, потърсете хора, които споделят вашите възгледи, хобита и отношение към живота.

3. Бъдете физически активни

Движението е не само най-добрият начин да се поддържа физическото здраве, но също така и психическата стабилност. Според д-р Бен-Шахар регулярните упражнения поне по 30 минути три пъти на седмица са задължителни за щастливия живот. А това съвсем не е толкова много…

Освен че предотвратяват хроничните болести и подобряват здравето, упражненията помагат за освобождаването на норадреналин, серотонин и допамин в мозъка. Тези химикали създават трайно усещане за радост в мозъка, при това без никакви странични ефекти. Каране на колело, тичане, занимание с йога – движете се поне по 90 минути на седмица и тялото ви ще ви благодари.

4. Неуморно се учете от неуспехите си

За да култивирате в себе си мисли за успех, трябва да се научите да приемате неуспехите. Всички страдаме, когато ни отхвърлят, когато загубим или не успеем в дадена област. Но според д-р Бен-Шахар има два начина да реагираме, когато се сблъскаме с неуспеха. Единият е да си кажем: „Това е ужасно. Това е трагично. Край. Сега никога вече няма да успея, защото съм истински провал“, а другият начин е да мислим така: „ОК, провалих се. Не е приятно, не е забавно, но какво мога да науча от това? Как мога да се придвижа напред? Как мога да стана по-мъдър от това преживяване?“

Всеки в живота си се проваля отново и отново. И често нашите провали са най-просветляващите ни преживявания. Най-умните и успешни хора в историята са преживявали сериозни провали и падения. Именно затова и са станали по-умни и по-мъдри. Именно този начин на мислене различава онези, които намират успеха, от онези, които не успяват да се изправят след провала и потъват в негативност.

5. Не очаквайте винаги да бъдете щастливи

Както казва д-р Бен-Шахар: „Има само два вида хора, които не изпитват болезнени емоции. Първият вид са психопатите, а вторият са мъртвите“. Ако очаквате винаги да бъдете щастливи, тогава ще започнете да се самонаказвате всеки път, щом почувствате негативни емоции. Парадоксално, приемайки негативните чувства, ние им позволяваме да отминат. Когато им се съпротивляваме, се фокусираме върху тях по-дълго и те по-дълго се задържат в нас.

Така че се поздравете, че чувствате „лоши“ емоции – в крайна сметка това означава, че не сте психопати – и че сте напълно живи!

Ако ви стана интересно, тук можете да чуете още от възгледите на д-р Бен Шахар за парадокса на щастието.


Повече информация Виж всички