Ето коя е най-щастливата страна в света

| от MamaMia |


В епохата на COVID-19 да се определя коя е най-щастливата държава в света звучи почти цинично. И все пак, въпреки пандемията, в Световния доклад на щастието, поръчан от ООН, не е пропуснато класирането на държавите и за 2020 година.

Новината е, че за изминалите 12 месеца няма промени в първото място – за четвърта поредна година Финландия оглавява листата за най-щастлива държава в света.

След нея се нареждат Дания, Швейцария, Исландия и Нидерландия.

Норвегия е на 6-то място, Швеция– на 7-мо, а десетката се допълва от Люксембург, Нова Зеландия и Австрия.

От Източна Европа най-високо позиционирана е Чехия, която е на 18 място, след Великобритания. САЩ са 19-ти в класацията.

В класацията България е на 88-мо място от 149 държави – между Непал и Малдивите. От съседните държави Сърбия е на 48-мо място, Гърция е на 68-мо място, Турция е чак на 104-то място, Северна Македония е на 94-то.

Последните държави по щастие в класацията са Руанда, Зимбабве и Афганистан.

Трябва да се отбележи, че данните за Световния доклад за щастието 2021 са събирани по малко по-различен начин този път, заради проблемите с коронавируса през изминалата година. Изследователите не са могли да попълнят данните на база интервюта лице в лице в доста държави, затова и е трябвало да се съсредоточат основно върху връзката между благосъстоянието и COVID-19.

Световният доклад за щастието се публикува ежегодно от 2012 година насам и се базира на показатели като БВП на глава на населението, степен на социална подкрепа и доверие между хората, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, степен на корупция и други.

Сред причините Финландия да оглавява класацията, отново са посочени фактори като досег с природата и екологичен начин на живот, безопасна среда на живот и лесен достъп до услуги.