Златните съвети, за да оцелеете въпреки децата

| от Мария Панайотова |


Предпочитам да наемам майки с деца. Това твърдение не е виц, а думи на един важен международен мениджър. Според него работещите майки не
отстъпват по организационни умения на утвърдените мениджъри на висши позиции.

И как иначе? Майките трябва да организират работния си ден, но не само. Те планират и другия работен ден, който започва след като излязат от офиса. Когато имат
повече от едно дете, задачата съответно се усложнява. Кой ще заведе детето на детска градина или училище, с кои дрехи ще отиде, дали ли сме пари за театър, купени ли са купоните за стола, кой ще вземе детето, кой ще остави пари на детегледачката, къде са чорапите на бащата, къде е малкото пони и червената количка, къде е най-близкият лекар. Всичко това го знае майката, която съставя седмиченграфик, равностоен по сложност с работните смени на еднопредприятие.

Затова, за да оцелеят в джунглата на живота, поне докато децата поотраснат и започват да създават друг тип проблеми, работещите майки имат нужда от
няколко златни съвета.

Ще се справите с всичко, но с много помощ
Да потърсиш помощ не значи, че не може сам да си гледаш децата, а просто да констатираш, че когато имаш на главата си много неща, няма как да се справиш с всичко сам. Затова потърсете помощ, било от родителите си, от леля си, от съседката, от приятелка. Може би те ще прекарат с удоволствие известно време с вашите деца. Или ако някоя майка на дете от същата група в детската или съученик би могла понякога да вземе и вашето дете, помолете я. Децата ще са доволни, а вие ще довършите започнатата работа.

Планирайте. Моят календар е перманентно издраскан с различни дати, срещи и бележки. Програмата и планирането са важни, за да не останат нещата на случайността и да изпаднете в ситуация да излизате от работа в последния момент. Друга идея е да готвите различни манджи през уикенда, които после замразявате и изваждате през седмицата.

Говорете с детето. Децата разбират повече, отколкото си мислим. Ако им обясним, че е важно да помогнат на мама в домакинството или че сега се налага да поиграят сами, те може и да помогнат. Ако ли не, пускате детския канал и продължавате нататък.

Действайте предварително. Идва Коледа, подгответе подаръците по отрано. Идва есен, извадете дебелите дрехи преди да завали снега, за да не се окаже вашето дете по къси панталони през ноември. Идва ваканция, помислете какво ще правите с детето през лятото. Имайте един-два резервни варианта за детегледачки. Никога нищо не се знае.

Намерете време за вас. Имате много отговорности и главата ви бръмчи от задължения. Подарете си някоя вечер, за да излезете без деца и да прекарате няколко часа без да мислите, направете си подарък или хубава топла баня, или постойте на някоя слънчева пейка. Това са кратки мигове, в които да се концентрирате върху себе си, за да си спомните, че вие сте важните, и че с всички жертви, които правите всеки ден, заслужавате един момент, за да бъдете щастливи и да се освободите от напрежението.