Затвор заплашва майка, отказала ваксинации

| от Хрис Караиванова, по ABC News |


ABC News докладват за случая на майката от щата Мичиган Ребека Бредоу, която „предпочита да отиде в затвора“, отколкото да имунизира детето си с ваксините, определени по закон. Самата тя казва, че има право на „личния си избор“ и не може да загърби това, в което вярва.

По закон родителите в щата Мичиган, както и в 16 други, могат да отложат или пропуснат ваксина поради „религиозни и медицински причини“.

Ето защо, докато още са женени, майката и вече бившият й съпруг Джейсън Хорн се разбират да не слагат ваксини на детето си. Двамата се развеждат през 2008 г., а сега бащата настоява всички пропуснати имунизации да бъдат поставени на сина му. Така на Бредоу е дадена по-малко от една седмица от съда в Оукланд, за да навакса с изпуснатитие досега имунизации, което се равнява на 8 ваксини „в една доза“, до 9 сутринта тази сряда.

„Отдръпнах се от имунизациите, когато започнаха да групират ваксините за различни неща заедно“, казва Бредоу за 7 Action News. „Да не дава Господ синът ми да пострада от някоя ваксина, аз ще трябва да се грижа за него“. Майката има съвместно попечителство с бившия си мъж, но е поела основната грижа за сина си.

„Ваксините са сигурни. Ваксините са ефективни. Ваксините спасяват живот“, казват в становище за ABC News от Американската академия по педиатрия.

По същия начин CDC, които контролират епидемиите в САЩ, уверяват, че поставянето на няколко дози в едно и също време „не причинява хронични здравословни проблеми“ и всяка ваксина е лицензирана и тествана. Все пак, съществуват някои рискове като треска и гърчове.

Лекарите са на мнение, че комбинираните ваксинации могат да бъдат по-малко травмиращи за децата, а предлагат и предимства, като по-малко посещения при лекаря и съответно пестене на време и пари.

Въпреки това, адвокатът на бившия съпруг на Ребека Бредоу, заявява пред ABC News, че случаят не е наистина относно ваксините, защото двойката е в съдебна битка в момента.

Според адвоката, майката е била заставена от съда да ваксинира сина си през ноември 2016 г. и не се е подчинила. Юристът заявява, че делото е всъщност за това, че Ребека Бредоу отказва да се съобрази с какъвто и да е брой съдебни постановления и активно търси конфронтация с екс съпруга си, за да пострадат неговите права на попечителство.

В сряда ще стане ясно каква ще е съдбата на майката, отказваща ваксинациите на сина си. Ако тя не заведе детето си в лекарския кабинет дотогава, крайното решение ще бъде в ръцете на съда.


Повече информация Виж всички