Защо живеете като бабички?

| от Лилия Огнянова |

За да не бъде обидно заглавието към нашите прекрасни баби, трябва да се направи една уговорка още в началото.

Тук в думата „бабички“ се крият всички онези наплашени за здравето си същества, които са възприели поговорката „зиме хляб носи, лете дрехи“ за свое верую и тежка житейска философия. Тези, които се чудят как да се опазят от коварното течение, дали не трябва да си вземат антибиотик за тази настинка (че да не премине в ангина или пневмония, че тогава да видиш!) и винаги носят плетена жилетка в себе си, защото дори и през август времето е променливо и студ дебне отвсяъде!

Не би било точно да се каже, че това са просто хипохондрици. Не, в никакъв случай! Страхът за здравето се е превърнал в най-актуалната тенденция на новото време. Затова и отвсякъде слушаме и четем за полезни продукти, които не съдържат химикали, парабени, Е-та, подобрители, овкусители и изобщо са ключът към вечната младост и крепко здраве.

Хомеопатията, билкарството и съветите от старите тефтери на баба изживяват невиждан фурор и са се превърнали в опорни точки на съвременния живот. В никакъв случай не се пренебрегва и традиционната медицина. Е, по-точно е да се каже, че се пренебрегва от някои, но се боготвори от други. Антибиотици се изписват за щяло и нещяло, а разнородните и съмнителни здравни форуми (или обикновени майчински такива) печелят уважението на широката общественост.

Времето, в което живеем, е белязано от стреса. Този стрес е определян като болестта на новото време, огромният враг, който ни дебне навсякъде и ни заплашва да ни покори, а ние в отчаяния си страх да не паднем в лапите му търчим на йога, наливаме се с фреш, споделяме крилати мисли и си повтаряме като мантра, дъвчейки лекарства или лечебни листа от магарешки трън, че трябва да си винаги оптимист, не трябва да се ядосваш за нищо и т.н. От всичко това се стресираме още повече и не на последно място – изпадаме в ужас за здравето си!

Боли те глава? О, това е от многото работа, под СТРЕС си. Я вземи пий нещо – чай от мента, нещо хомеопатично или най-добре едно хубаво болкоуспокояващо!

Млади, здрави, прави и щастливи хора в един момент започват да посещават аптеките толкова често, колкото и супермаркета. Защото винаги има какво още да си вземат, което ще им даде повече енергия, ще им помогне да спят по-добре вечер, ще засили имунитета, ще ги запази от всякакви възможни болести, косопад и бръчки, ще направи живота им по-лек и приятен. Разбира се, рекламите и опаковките на тези подобрители те увещават, че са напълно безвредни, никакви странични ефекти!

Всички симптоми трябва да се излекуват – на умора, на изнервеност, на цикъл или дори на бременност! Всеки дири лек за най-малкия проблем, който усеща с тялото или главата си, за да живее във вечна нирвана на безтегловност, в която нищо няма да боли, сърби и изобщо да напомня за себе си.

За храната дори не искам да споменавам. Там лагерите са основно два – месоядни и всички останали. Всеки с фанатична сила защитава своята храна, проповядва нейната праведност и анатемосва манджите на другите.

Резултатът от всичко това е, че млади хора също като вехти баби пред лекарски кабинет, си говорят за това кой какво лекарство/билка/хомеопатия пие, как бори стреса и препоръчва рецепта за вегански сладолед или марината за пържоли.

Спрете, моля, да се шашкате чак толкова и да пълните джобовете на фармацевтични гиганти и съмнителни знахари. Живейте по-смело, по-свободно, пък дори и да настинете, ще се излекувате. Все пак идеални условия за живот няма и няма да има, а ако нищо никога не те боли, значи си последвал светлината в тунела 😉

 
 


Повече информация Виж всички