Защо живеете като бабички?

| от Лилия Огнянова |


За да не бъде обидно заглавието към нашите прекрасни баби, трябва да се направи една уговорка още в началото.

Тук в думата „бабички“ се крият всички онезинаплашени за здравето си същества, които са възприели поговорката „зиме хляб носи, лете дрехи“ за свое веруюи тежка житейска философия. Тези, които се чудят как да се опазят от коварното течение, дали не трябва да си вземат антибиотик за тази настинка (че да не премине в ангина или пневмония, че тогава да видиш!) ивинаги носят плетена жилетка в себе си, защото дори и през август времето е променливо и студ дебне отвсяъде!

Не би било точно да се каже, че това са просто хипохондрици. Не, в никакъв случай! Страхът за здравето се е превърнал в най-актуалната тенденция на новото време. Затова и отвсякъде слушаме и четем за полезни продукти, които не съдържат химикали, парабени, Е-та, подобрители, овкусители и изобщо са ключът към вечната младост и крепко здраве.

Хомеопатията, билкарството и съветите от старите тефтери на баба изживяват невиждан фурор и са се превърнали в опорни точки на съвременния живот.В никакъв случай не се пренебрегва и традиционната медицина. Е, по-точно е да се каже, че се пренебрегва от някои, но се боготвори от други. Антибиотици се изписват за щяло и нещяло, а разнородните и съмнителни здравни форуми (или обикновени майчински такива) печелят уважението на широката общественост.

Времето, в което живеем, е белязано от стреса. Този стрес е определян катоболестта на новото време, огромният враг, който ни дебне навсякъдеи ни заплашва да ни покори, а ние в отчаяния си страх да не паднем в лапите мутърчим на йога, наливаме се с фреш, споделяме крилати мисли и си повтаряме като мантра, дъвчейки лекарства или лечебни листа от магарешки трън, че трябва да си винаги оптимист, не трябва да се ядосваш за нищо и т.н. От всичко това се стресираме още повече и не на последно място – изпадаме в ужас за здравето си!

Боли те глава? О, това е от многото работа, под СТРЕС си. Я вземи пий нещо – чай от мента, нещо хомеопатично или най-добре едно хубаво болкоуспокояващо!

Млади, здрави, прави и щастливи хора в един момент започват да посещават аптеките толкова често, колкото и супермаркета.Защото винаги има какво още да си вземат, което ще им даде повече енергия, ще им помогне да спят по-добре вечер, ще засили имунитета, ще ги запази от всякакви възможни болести, косопад и бръчки, ще направи живота им по-лек и приятен. Разбира се, рекламите и опаковките на тези подобрители те увещават, че са напълно безвредни, никакви странични ефекти!

Всички симптоми трябва да се излекуват – на умора, на изнервеност, на цикълили дори набременност! Всеки дири лек за най-малкия проблем, който усеща с тялото или главата си, за да живее във вечна нирвана на безтегловност, в която нищо няма да боли, сърби и изобщо да напомня за себе си.

За храната дори не искам да споменавам. Там лагерите са основно два – месоядни и всички останали.Всеки с фанатична сила защитава своята храна, проповядва нейната праведност и анатемосва манджите на другите.

Резултатът от всичко това е, чемлади хора също като вехти баби пред лекарски кабинет, си говорят за това кой какво лекарство/билка/хомеопатия пие, как бори стреса и препоръчва рецепта за вегански сладолед или марината за пържоли.

Спрете, моля, да се шашкате чак толкова и да пълните джобовете на фармацевтични гиганти и съмнителни знахари. Живейте по-смело, по-свободно, пък дори и да настинете, ще се излекувате. Все пакидеални условия за живот няма и няма да има, а ако нищо никога не те боли, значи си последвал светлината в тунела😉