Защо жените чакат повече за тоалетна?

| от MamaMia, по Guardian |


На всяка жена се е случвало да чака на опашка за тоалетна – дали на бензиностанция, дали в концертна зала или клуб и да гледа с извества завист, към мъжката тоалетна. Там и да има опашка, е значително по-къса.

И това не са субективни наблюдения. Има изследване, което е установило, че жените прекарват в тоалетната средно 90 секунди, а мъжете – 40.

59% от жените казват, че редовно чакат за тоалетна, срещу 11% при мъжете.

Защо е така?

Много просто – жените носят повече дрехи, както и чанта. Понякога не малка част от времето в кабинката отива, за да намерим къде да си оставим чантата, докато се облекчаваме. Много по-често от мъжете, жените са придружени в тясното помещение от дете, за чиито потребности се грижат. Освен това нежният пол използва по-често тоалетната и по други причини – за смяна или проверка на санитарни продукти.

В Америка, където държат на равноправието от всеки вид и сорт, даже са създали движение на тоалетния паритет, което има за цел да образова архитектите и строителите.

Въпросният паритет не означава еднакво тоалетно пространство за мъжете и жените. Напротив, на базата на горните изчисления е установено, че жените имат нужда с една трета повече кабинки от мъжете, за да се намали понякога конфузното и мъчително чакане отпред.

И ако смятате, че това е маловажен въпрос, спомнете си онзи момент в романа „Рагтайм“ на Едгар Доктороу, в който Зигмунд Фройд направи неприятни заключения за американците като нация заради липсата на обществени тоалетни в Ню Йорк в началото на ХХ век.