Защо според 10 човека и Cosmopolitan е добре човек да сключи брак

| от Вучето |


Българският език е толкова невероятно сексистки език, че половин час съм се чудила как да напиша заглавието така, че под „човек“ да не се разбира само мъж, а глаголът за сключване на брак да не предполага отново личност от мъжки пол, който се подлага на подобна, аз бих я нарекла, „социална манипулация“. Аз лично не мога да се обявя за и против брака – все едно съм застанала от двете страни на прясно разкопан гроб, стабилно и с двата крака.

Понеже просто няма как да съм безпристрастна. Все едно да си едновременно от Левски и ЦСКА. Или да си хем бременна, хем девствена. Или хем да обичаш пържоли, хем да си вегетарианец. Така и с мен – не мога да се изказвам положително за брачната институция, при положение, че ми е като картина на Пикасо от кубистичния му период – виждам ухо, там където трябва да е окото, и око – там където, трябва да е сфинктерът. Тоест нищо не виждам както трябва. И затова попитах хората кои са причините, поради които човек трябва да се ожени. Или омъжи.

Асен (48, безработен, разведен, взима лекарства за депресия): Виж какво, госпожа, да си имаш една женичка до теб хич не е лошо! Да си се разбирате, да си се уважавате, да сте си другари, така да се каже. Само че мене животът ме прецака и ми се падна крокодил.

Звонка Анкова (56, счетоводител, омъжена от 36 години, с две дъщери и двама зетове): Понеже с Евтим се взехме много млади, имах шанса да изкова желязото, докато още е горещо, демек да си го възпитам, както на мен ми харесва. И вече няма мърдане! Ей го сега, след толкова години брак, не смее половин глава кромид да си надроби в салатата, понеже знае, че ще го изгоня да спи на пейката отвънка.

Бранимира (19, от Враца, студентка 1 курс в ЮЗУ): Като дойдох тука и веднага се запознах с 28 момчета и сега ще се омъжа за този, от когото забременея най-напред. К‘во? Как защо? Защото ще съм бременна! Не може това дете да расте като копеле, без баща! К‘во? Аааа, защо ще се омъжвам толко млада? Ми ти луда ли са, ма? Ходи ти да живееш във Враца!

Калоян (7, неженен): Не знам.

Доналд Макдермот (42, американец, преподавател в Американския колеж): Подписах едногодишен договор с колежа, понеже един мой колега е тук вече от 11 години и не престава да ми хвали каква мусака прави българската му съпруга. Освен това четох една официална статистика, според която в тази част на Балканите на всеки мъж се падат по седем необвързани жени. В България съм вече от 6 месеца и засега си правя извода, че някой прави секс с 12 жени, понеже моите шест никакви ги няма. Но аз не губя надежда и се надявам до края на тази година да се оженя. А ако не стане, ще изгубя баса, на който се хванахме с петима мои състуденти още в колежа – който се ожени последен, плаща на другите почивка в Бали. Много ми е напечено положението!

Стефан (31, неженен, има частен бизнес за ламинирани паркети): Писна ми, какче, да черпа курвите по дискотеките, само за да ми пуснат! Ако фана да се óжена, ке си седа дóма и она само ке ми долива ракия. Ебати кефа!

Лидия (38, поетеса. Иначе учителка по български език и литература на 8-10 клас): Любовта е най-големият дар. Едва когато погледнеш другия и се изгубиш в очите му, разбираш, че съществуваш. Разбира се, пълното сливане на душите и телата може да се извърши само и единствено чрез брака, защото по този начин двамата се вричат един на друг във вечността. (пауза, пауза) Защо ме гледаш така? Лошо ли ти е? Да пийнеш малко водичка? Знам, знам, сигурно си се развълнувала много – думите ми винаги действат така разтърсващо на хората като ходя по разни рецитали…

Чичо Павле (73, пенсионер, женен за Цветана от 50 години): Е*а ли му мамата защо да се женат ората! Оти така требе. Те ваште да не са те праили у гъзо! Оженили са си са, па после деца, къща, това-онова… Требва си ред у тоя живот! Какво ми се клецат са нагоре-надолу и дéца раждат, па не са женени! Пълен курвалък е тва!

Цветана (72, съпруга на чичо Павле): Ми навремето, мойто момиче, не можеше да се ходи неженен. Имаше ергенски данък. И аз затова най-вече го взех чичо ти Павел. Иначе си ми беше много добре като си бех мома. Ходехме си с дружките на забави, по курорти в планината. Аз бех голема скиорка едно време! Мани го ти какви ти ги говори – разбира му главата. Истината е, че по комунизма не даваха да живееш с некой младеж без брак. Е те така беше…

Велизар (34, IT специалист, женен): Аз лично се ожених преди две години, защото майка ми ми беше казала, че законната ми съпруга няма право да ми отказва секс. И аз си казах: Супер, това е за мене! Щото вече плици ми бяха излезли на ръцете от … сещаш се. То пред компютъра по цел ден в работата и после пак по цела нощ… и само някакви принцеси-воини, латекси, японска порно анимация, каквото се сетиш… И в един момент се запознах с това момиче…готвачка беше в заведението, където ходим да обядваме с колегите от офиса. Много симпатична, миличка такава. И от дума на дума се оженихме. Обаче какво стана – сега правя още по-малко секс и отпреди, понеже не стига че нея все я боли глава или нещо друго, ами и ми се кара като ме хване да си бия чекия. Пълен кошмар, човеко! Та какво питаше?…

Cosmopolitan (отговорите, разбира се, са ориентирани към женската аудитория на списанието. затова и моите контра-коментари също са ориентирани към жените):

1. Като официализирате връзката си, я правите по-солидна.

Мой коментар: Също и по отношение на килограмите. Неминуемо съпрузите стават поне с 10 кг по-„солидни“ с течение на времето. Друго си е домашната храна.

2. Тежките периоди се преодоляват по-лесно, когато сте заедно.

Мой коментар: Така е! Когато той ви бие шамари, след като сте подписали в гражданското, сигурно ще ви е по-леко, отколкото ако ви удари шамар, докато сте още гаджета.

3. Ще се чувствате и ще играете като един отбор.

Мой коментар: Само дано не ви се падне вратарския пост! Той ви гарантира среднощно бдение до входната врата в очакване той да се прибере след запой и/или рандеву с колежка от отдел „Продажби“.

4. Ще се почувствате по-спокойна.

Мой коментар: И как не! След като цялата рода ви е натяквала, откакто сте навършили 25, че ще си останете стара мома, ако не си „хванете“ някой…

5. Бракът е форма на демонстрация за това колко са важни партньорите един за друг.

Мой коментар: И след като вече знаете колко сте си важни и ЗАВИНАГИ свързани в свещен съюз, най-после ще може да престанете да си бръснете краката редовно. Той вече е ваш така или иначе и ако случайно хукне подир някоя богиня с идеално гладки крака, поне ще можете да му смъкнете три кожи при бракоразводното дело.

6. Практическите предимства също не са за подценяване. Данъчните облекчения, например!

Мой коментар: А и ако единият от вас е на животоподдържащи системи в болницата, другият ще може по закон да реши кога да дръпне шалтера. Не е ли вълнуващо!

7. Ще го правите по-често, ако кажете съдбовното „Да“.

Мой коментар: Да. Но ако се броят пътите и с извънбрачния партньор.