За какво служи пърденето, (освен да ни излага)

| от MamaMia, по ETimes |


Да пръднеш на обществено място е тежък конфуз, по-лошо може да е само, ако пръднеш в служебен асансьор с много хора.

Има известно лицемерие в това, понеже голяма част от тв рекламите ни обещават да ни избавят от запека и проблемите на дебелото черво. Храносмилателната тема е любима за рекламите, но в живота е табу. Колкото и да сме наясно, че отделянето на газ няма нищо общо с етиката или морала ни, все пак през по-голямата част от деня доста се притесняваме от него.

Всъщност върху отделянето на газове е заложено храносмилателното ни здраве; а ако не е така, имаме повод за безпокойство.

Нека да видим ползите, които този толкова прост и обвеян в негативна слава акт, носи на тялото:

Намалява подуването на корема

Ако се чувствате подути след повечко храна, неосвободеният газ е един от виновниците за това.

При повечето хора подуването на корема идва с чувство за временно увеличаване на теглото, което не крие опасност. Единствената опасност е, че онези любими дънки може да не са по мярка днес.

Част от проблема се дължи на задържането на вода – клетките ви задържат допълнително количество вода по една или друга причина, но какво да кажем за чувството на дискомфорт в корема?

Това е газ, който чака да избяга. Позволявайки му да излезе, вие веднага ще намалите подуването на корема и дискомфорта.

Задържането на газовете не е добра идея, казват специалистите. Поривът на газовете да излязат на чист въздух е начинът вторичните продукти на храносмилателната система да бъдат изведени от тялото. Задържането може да има опасни ефекти върху здравето.

Когато насила задържате газове, увеличавате вероятността те да бъдат реабсорбирани от тялото, а това води до рискове ог гастроентерологични заболявания.

Пръцкането е добро за здравето на вашето дебело черво

„Добър човек лоши неща не задържа“ – това е абсолютна истина от философски порядък: задържането на каквото и да е за продължителен период, не е добро за здравето ви.

Макар често да се налага да задържате, за да избегнете неловки ситуации, то ако имате други храносмилателни проблеми, задържането на газ може потенциално да доведе до медицински проблеми за дебелото черво.

Система за ранно предупреждение

Пръдните са една от тези телесни функции, които не можете да избегнете.

И макар че може да създават неудобства, ще сте благодарни, когато разберете, че понякога газовете могат да са ранен сигнал за основни здравни проблеми, подсказвайки ви да посетите вашия лекар.

Интензивната миризма, увеличената честота на отделяне на газовете, както и странните болки от подутия корем, могат да предупреждават както за непоносимост към лактоза, така и за по-сериозни проблеми.

Не ухае на тенежуки, обаче…

Вдишването на миризмата може всъщност да е здравословно за вас.

Звучи странно, но проучвания показват, че съединението, което ние произвеждаме в малки количества в нашите газове, сероводород, може в действителност да ни предпази от по-късно заболяване.

Този газ е всъщност миризмата на „развалено яйце“, който често присъства в храносмилателните газове, и е токсичен в големи дози, но в малки количества може да предотврати увреждане на клетките, възпрепятствайки инсулти и инфаркти по пътя.


Повече информация Виж всички