Тузаря – изнасилвач! Нима е възможно?

| от MamaMia |


Тузаря е мъртъв, да живее Тузаря! Така си казаха от компанията за спортно оборудване Peloton и разпространиха реклама с оживелия герой на актьора Крис Нот след първите епизоди на „Просто ей така“, в който Тузаря получава инфаркт след тренировка. За да напомнят че кростренажорът всъщност е добър начин да поддържаш сърцето си здраво.

Дни по-късно, просто ей така, се наложи да я изтеглят. Защо? Бранд безопасност.

Актьорът Крис Нот бе обвинен в сексуално насилие от две независими една от друга жени. И двете споделят, че причината, окуражила ги да решат да разкажат сега за случилото се по думите им години назад, е продължението на „Сексът и градът“. Щяхме да се сетим и сами, че е така.

Едната от двете жени се свързва с The Hollywood reporter още през летните месеци, докато продължението се заснема, а другата – преди дни. Като сюжет историите им, от 2004 г. и от 2015 г., съдържат редица сходства. И двете разказват, че са били поласкани от вниманието на звездата и са излезли на среща с него, било им е приятно да общуват с актьора, но нещата са ескалирали изненадващо. По думите им сексуалният контакт, който е последвал, е бил против волята им, а те ясно са казали „не“. Детайлите ще спестим.

И за броени часове общественият образ на Нот е точно толкова неочаквано мъртъв, без обяснения, колкото е и екранният му образ.

Актьорът излиза с публично изявление, според което:  „Обвиненията срещу мен, отправени от хора, които съм срещнал преди години, дори преди десетилетия, са категорично неверни. Тези истории може да са от преди 30 години или преди 30 дни – не винаги означава не – това е линия, която не прекрачвам“. Той твърди, че контактите са били по взаимно съгласие. „Трудно е да не поставим под въпрос времето на публикуването на тези истории. Не знам със сигурност защо се появяват сега, но знам това: не съм нападал тези жени“, продължава актьорът.

За пореден път таймингът обвинения от такъв характер съвпада твърде много с определен успешен момент от кариерата на човека, към когото те са отправени. Това обаче не ги прави автоматично неверни.

Възможно ли е да харесваш някого, да му се възхищаваш, дори и да е любимата ти филмова звезда, но да не искаш да правите секс? Възможно е.

Възможно ли е да се намираш в апартамента на някого и да не искаш да правите секс? Разбира се.

Възможно е и след 30 години щастлив и успешен брак да не искаш да правиш секс с партньора, когото обичаш, и винаги е окей да не искаш. Ако в историята има нещо безспорно, то е онази част от изявлението на Крис Нот, че не означава не.

Възможно ли е обаче някой да разкаже уличаваща в престъпление история от преди много години, която на практика няма как да бъде доказана, поради някакви свои лични цели? Да, за съжаление, това също е възможно. В тези ситуации въпросът е само на кого ще повярваме, а отговорът – че ще повярваме на онзи, с когото самите ние се идентифицираме повече, на чието място ни е по-лесно да се поставим, на когото изберем да повярваме.

I couldn’t help but wonder, би казала Кари Брадшоу, всички мъже ли са насилници? Всички жени ли лъжат? И двете твърдения биха били екстремни, а истината със сигурност е някъде по средата.

Възприятията за приемливо сексуално поведение се променят, и, смея да твърдя, променят се към по-добро, но с цената на това миналото да даде своите виновни или невинни жертви.

Вижте още:

Възможно ли е #НиеСъщо да имаме #МеТоо?


Повече информация Виж всички