Сред нас бродят вещици!

| от MamaMia, по Daily Beast |


Как ще реагирате, ако ви кажат, че около нас, в XXI-ви век, се навъртат модерни вещици? Най-вероятно ще се изсмеете, защото сте прагматичен, здраво мислещ, здраво стъпил на земята човек.

И ще сгрешите. Защото сред нас бродят вещици! Ууууу!

Съвременните чародейки обаче не носят островърхи шапки и не летят на метли, но за сметка на това имат огромно влияние върху съвременните жени.

Модерното вещерство не се занимава с вълшебни отвари, крак от прилеп, смесен с прах от черупка на яйце, снесено по пълнолуние.

То обаче успява да предаде посланията на съвременния феминизъм и умението да помогнеш сам на себе си. В него се съдържат много повече от красиви снимки за Instagram, лъскави чудодейни камъчета или рентабилен бизнес за хитреците.

Гала Дарлинг, интересна мацка от Щатите, е 33-годишна писателка и гуру за самопомощ. Тя е начело на специален, изцяло женски клуб от 60 дами от елитния квартал Манхатан в Ню Йорк.

Дарлинг разказва за нейната дългогодишна борба със смазващата депресия, която успява да преодолее с „тапинг“ – древна източна техника за акупунктура, при която човек вместо игли използва само върховете на пръстите си.

Публиката е запленена не само защото Гала е гуру в своята област, а и защото е стилна, нахакана млада жена, която псува често и излъчва положителни вълни към околните. За себе си казва, че е била наистина цинично настроена и е мислела, че „тапинг“-ът е глупост.

Постепенно видяла, че техниката проработва.

Към момента тя има над 60 000 последователи в Instagram, които са запленени както от нейната философия, така и от млечнобялата й кожа, ярко зелените очи и черната коса с розов омбре ефект. Видът й е допълнен от голяма татуировка на бицепса и искрящи нокти.

Във времена, в които жените загърбват безсмислените СПА-процедури и все повече отричат патриархата, съвременният образ на вещица – независима и силна – се превръща в модел за следване и поведение.

Тази тенденция лесно може да се види и в поп-културата в последните години в редица сериали и хитови филми като режисирания от Робърт Егърс „Вещицата“ от 2015-а. Още през 90-те години вещерството проби своя път в култовите класики на Холивуд като „Фокус-мокус“ (Hocus Pocus) от 1993-а и „Вещи в занаята“ (The Craft) от 1996-а.

С излизането на поредицата за Хари Потър интересът към света на магиите се затвърждава у аудиторията, особено в нежната половина на човечеството.

Сайтът на Гуинет Полтроу например продава изцяло насочени към женската аудитория пособия за приложна магия като заредени с енергия нефритени и кварцови яйца. На нейната страница можете да откриете и лепенки за тяло, които лекуват всички болести, за които можете да се сетите.

Знаменитости като Виктория Бекъм, Кейти Пери и Кара Делевин са обсебени от предполагаемите лечебни свойства на кристалите, освен че последните са адски красиви и им стоят зашеметяващо.

Съвременното вещерско изкуство балансира между връзката тяло-душа и многоспектърния феминизъм. Да вярваш, че картите таро предсказват бъдещето, че носенето на кристали ще те предпази от негативна енергия или че определен ритуал ще ти помогне да достигнеш мечтите си – това се превърна в още един начин жените да се чувстват силни и с неограничени възможности.

Така се създават клубове като този на Гала Дарлинг, в които дамите се събират, за да утвърждават своето самочувствие и увереност в способностите си по този на пръв поглед нестандартен начин.

Членовете на обществото са високообразовани жени на възраст между 20 и 40 години. Повечето са с артистични професии.

Сред ритуалите можем да видим упражнение на вътрешната интуиция, което изисква намазването с ароматно олио, съдържащо миниатюрни кристалчета. Също така се практикува гадаене с помощта на карти таро, като всеки е приканен да направи асоциация с красивата рисунка на картончето.

Други практики са писането на бележки с пожелания или такива с неща, които желаят да оставят зад гърба си, както и събиране в „кръгове на желанията“, в които участниците държат ръцете си и изричат мечите си на глас.

Страничният наблюдател очаква да види побъркани на тема себеобожание жени или хипстъри, превъзнасящи лечебното действие на вълшебни камъчета. Тактиката на Дарлинг към нейните последователки обаче е съвсем различна.

Тя съумява да предаде умението за любов към себе си с практични съвети и голяма доза чувство за хумор. Нейна основна тактика е визуализацията на желанието,по този начин според нея то се предава към вселената. Според Дарлинг звучи адски откачено, но наистина работи.

Тя не е изцяло съсредоточена върху спиритуалната част, напротив. Дефиницията й за духовно е „всичко, което я кара да се чувства жива, благодарна и свързана с околния свят“. А елементите, с които допълва разбиранията си за вещерство – астрология, креативност, дори сексуалност – се харесват на широк кръг жени.

Във времена, в които феминизмът вече не е само дисциплина в университетите и е изповядван от все повече жени по света, образът на вещицата става особено привлекателен. Тя е опасна, често радикална и не може да бъде контролирана от който и да било мъж.

Освен това вещиците имат разрушителна сила – още един елемент, който ни помага да си ги представим как загърбват догмите, налагани със стотици години от обществото.

В един перфектно подреден свят жените щяха да имат също толкова ролеви модели, колкото и мъжете с техните супергерои. За съжаление момичетата не могат да се асоциират с повечето измислени образи в литературата и киното.

За разлика от много исторически и художествени герои, с които те се сблъскват от малки, вещицата не е натоварена с мъченически и страдалчески облик. Тя е независима, не се съобразява с никого и носи опасен, но много привлекателен чар.


Повече информация Виж всички