Социалните неравенства и насилието водят до различия между мъжкия и женския мозък

| от MamaMia |


Редица проучвания показват, че в страните с по-високо неравенство между половете жените са изложени на по-голям риск от психични заболявания и са склонни да показват по-нисък академичен успех от мъжете. Мозъкът на човек, подобно на количеството мазнини по корема или на силата на мускулите, се влияе от обстоятелствата на околната среда; тези трансформации обаче понякога не са толкова явни, тъй като не са видими с просто око. В Китай например се наблюдава, че деменцията по-често засяга жените, а липсата на упражнения и неграмотността са определени като рискови фактори за този тип заболяване.

За да проверят дали обстоятелствата на по-голямо или по-малко неравенство между половете са свързани с разликите в структурата на мозъка на мъжете и жените, международна група учени са провели почти 8000 изследвания с магнитен резонанс на хора от 29 страни. В статия, публикувана от списание PNAS, те обясняват, че в нациите с по-голямо равенство между половете – измерено с Gender Inequality Index и Gender Gap Index – не са наблюдавани значителни разлики между мъжкия и женския мозък.

Въпреки това, когато дисбалансът между половете е по-висок, те откриват, че кортикалната дебелина на дясното полукълбо е по-тънка при жените.

Авторите отчитат сложността на индексите на неравенството между половете, които от своя страна взаимодействат с различни биологични механизми, но имат хипотези, с които да обяснят своите наблюдения. Предният цингуларен кортекс и орбитофронталния кортекс, където са открити разлики в дебелината, са свързани с реакции срещу неравенството или съпротива срещу бедствия. В допълнение, промените в тези региони са наблюдавани при условия, при които стресът се счита за централен механизъм и се наблюдава изтъняване по време на депресия или намалено от посттравматичен стрес.

Никълъс Кросли, професор в Папския католически университет в Чили и съавтор на изследването, обяснява, че този тип работа сочи забележим ефект от неравенството между половете в мозъците на хора, които са изложени на постоянно подчинение и дори на физическо насилие. Въпреки че проучването не установява причинно-следствена връзка и въпреки факта, че и без тези резултати е повече от ясно, че неравенството между половете е вредно и погрешно, Кросли вярва, че това може да придаде тежест на аргументите в полза на политики, които намаляват дисбаланса. Във всички законодателства, когато има акт на насилие, ако този акт е с увреждане на потърпевшата страна, тежестта на насилието се счита за по-голяма. „С нашата работа още веднъж доказваме, че са налице реални щети, причинени от неравенството между половете“, уверява ученият.

За Кросли тези резултати биха могли също така да повлияят на представите за произхода на различията между мъжете и жените, открити в обществата по света.

„Има хора, които твърдят, че разликите в социалните роли са резултат от биологични различия, а тук показваме, че някои от тези различия могат да бъдат променени от социалната среда.“ Авторите на изследването твърдят, че техните резултати предоставят първоначални данни за потенциално базирани на неврологията политики срещу неравенството. Способността да се измерват промените в мозъка и да се имплементират в промените в политиките по отношение на пола може да се използва за наблюдение как определени обществени интервенции от твоя страна се отразяват на мозъка, и по този начин съответно да се измери важността им.

Друг учен – Брус Уекслър, професор в университета Йейл – вярва, че по-изненадващо би било, ако изследователите не бяха открили никакви разлики в мозъците на мъжете и жените в общества, където жените имат много по-малко интелектуално стимулиращи работни места, имат малък достъп до образование или не са насърчавани да извършват физическа активност.

Той допълва, че обикновено в тези страни те са подложени на насилие, което вече знаем, че може да повлияе на обема на мозъка, а данните, цитирани от авторите, показващи повече депресия и други проблеми с психичното здраве, следва да означават, че има промени в мозъчната функция и на някакво ниво на структурата на мозъка.

Уекслър обаче поставя под съмнение дали твърдението на авторите за стойността на техните резултати за насърчаване на политиките за равенство ще издържи на проверката на времето.

Той вярва, че въпреки че магнитните резонанси могат да впечатлят някои хора на ключови позиции достатъчно много, че да ги накарат да действат, други могат с право да кажат, че тази технология не ни казва нищо повече от това, че просто трябва да работим в посока елиминиране на неравенството – нещо, което ние вече знаем.

Накратко, изследователят е скептичен относно възможността да промени мнението на политиците или обществеността с резултатите от изследването, въпреки научния им принос.

Въпреки важността на разпознаването на начина, по който мозъкът обяснява човешкото поведение, експертите също така предупреждават да не се използват привидно обективни измервания на орган – такъв, за който все още не знаем толкова, колкото бихме искали – за извличане на непропорционални социални или политически заключения. Самите автори са наясно с необходимостта от нови изследвания, като някои, които наблюдават човешки групи, чиито нива на неравенство са се променили с течение на времето, за да започнат да разбират причините за наблюдаваните различия.

Вижте още:

Ред в хаоса? Митът за произхода на неравенството


Повече информация Виж всички