Съвети за пенсионери: как да не ви измамят по телефона

| от MamaMia |


Въпреки датирането й от миналия век, драмата с ограбените български пенсионери се разраства като пожар от незаконно запалени стърнища през август. Няма какво да се лъжем: журналистите, полицаите и внуците полагат усилия, за да предотвратят ошушкването на по-възрастните, но въпреки това новините за хвърлени пачки през балкони, оставени банкноти под камъни и доброволно дадени на непознати пари продължават да се множат.

Дали етиологията на тази социална епопея се крие в бездействието на МВР, в лошотията на измамниците или в дегенеративните дементни процеси, няма да коментираме. Но ще предложим няколко съвета, които могат да помогнат на възрастните хора да реагират адекватно, когато по телефона им звънне някой, който твърди, че синовете и дъщерите им са станали заложници на терористи и имат нужда от няколко хиляди лева, за да ги освободят.

1. Изчакайте спокойно мръсната гад от другата страна на линията да ви обясни как някой от близките ви е пострадал и има нужда от пари. Когато измамната му пледоария приключи, затиснете слушалката от една страна, така че да ви чува по-добре, преправете гласа си, така че максимално да се доближи до този на Ал Пачино, и кажете тихо: „Много добре знам, че са пострадали, мръсно, гадно копеле. Аз организирах страданието им. И ако не искаш да поръчам и теб, никога повече не звъни на този телефон“.

2. Отново изчакайте словесната развалена манджа отсреща да спре. След това кажете: „Дъщеря ми ли? Тази уличница? И пет пари няма да дам за нея. Но мога да ви дам телефона на баща й, мътните да го вземат.“

3. След като измамникът ви обясни какво иска от вас, кажете: „А? Извинявай, бабе, не те чух, може ли да повториш?“ Накарайте го да завърти репертоара три пъти. На четвъртия кажете, че май трябва да си сложите слуховото апаратче.

4. Нека ви потърсят и ви обяснят за какво става дума. Щом надушите лъжата, съобщете: „Извинявайте, не знам с кого си мислите, че разговаряте, аз съм Биойнсе.“ Ако вашият събеседник продължи да говори нелепости за катастрофи и пари, вие продължавайте да упорствате, че в момента сте в Лос Анджелис, дъщеря ви е Блу Айви и не знаете за какво става дума. Ако нахалникът продължи – запейте.

5. В момента, в който чуете, че „нещо“ се е случило с ваш близък, започнете да пищите пронизително. Не спирайте и за секунда, освен за да си поемете дъх. Пищете, докато не чуете щракването от отсрещната страна на телефона.

Сега: шегата настрана. Имайте предвид, че ако нещо лошо се случи на ваш близък, шансът да получите обаждане от непознат е почти нулев. Ако установите, че ви пързалят – затворете телефона и веднага се обадете на 112. След това се чуйте с близките си и дишайте спокойно.