Речник на понятията от майчинските групи: само за мъже

| от MamaMia |


Ако сте мъж, който иска да става баща, или пък не иска, но ще става, и не сте балкански мачо, който мисли, че „мъжът трябва да присъства само на зачеването“, може би са ви интересно някакви теми около майчинството, бащинството, отглеждането на бебе пр.

Искате да знаете как се сменя памперс, но ви е срам да си купите списание „40 седмици в корема на мама“? Или искате да можете да изкъпете бъдещото си дете, но не желаете да пишете в Google „Как се къпе бебе“, да не вземе да види някой колега?

В такъв случай може би ще трябва да се гмурнете в страховитите дълбини на майчинските групи във Фейсбук. Те са най-лесното, бързо, достъпно и безплатно място, на което може да научите разни неща, като например защо бременната ви жена за 3 милисекунди се превръща от свенлива Пепеляшка в Горгона Медуза. Или що е то „плацента превия“. Но внимавайте!

Тези дълбини не са безопасни. Там, и само там, може да разберете неща, които не искате да знаете (как да освежите зърната си с екстракт от отровно водорасло), да прочетете неща, които не разбирате (ваксината срещу морбили води до аутизъм) и понякога да се зачудите дали с раждането част от мозъка не се изсипва заедно с плацентата.

Във всеки случай, ако сте решение на пътешествие в мама-групите в социалните мрежи, ще имате нужда от речник. Предлагаме ви някои основни понятия, с които трябва да сте наясно:

Бебка/бепка/беба – Това е вашето бъдещо или настоящо бебе.

Свеки – Това е вашата майка. Иначе казано, свекървата на жена ви. Понякога родът може да се измени и „свеки“ да е вашият баща.

ММ*/мъжлето – Това сте вие. (* ММ – моят мъж)

Нашият татко/ТаткоТО – Това пак сте вие. Когато станете баща, вие вече не сте точно съпруг или партньор, а татко. „Нашият татко“ означава, че един вид сте таткото на бебето и на жена си. Всички знаем, че не сте татко на жена си, но така мамите се разбират по-лесно.

Педи – Противно на очакванията ви, „педи“ не е педикюрист, нито педофил, нито педал, нито педант. Вероятно става дума за педиатъра на вашето дете.

Мами/мамки/мамчета/маминки – официалното обръщение към жените в групата

Баткото/каката – това са по-големите ви деца

Бабата/бабката – това вероятно е вашата тъща. Просто след появата на детето, всеки член на фамилията бива назоваван с роднинската му връзка спрямо детето.

Двойна двуфазна електрическа помпа – това може и да ви звучи като нещо по вашата част, но в майчинска група обикновено става дума за помпа за гърди: нещо като устройствата, които сте виждали в BDSM порното.

ПУФИС ИЛИ МОЛФИКС? – Коя от двете марки пелени за еднократна употреба, по-известни като „памперси“ на бранда Pampers, да избера?

Едно малко дозле, дозле, на търкало лопало, лопаличко. Чичи-ричи песен пее, лозе пази кошнички – цитат от детска песен

Курниз – корниз

Коремче – бременен корем

Виросе – Вирус е. Изказва се компетентно мнение относно описан медицински проблем

Обиколник – нещо, което се слага в бебешкия креват

Нормално ли е да имаме температура от пет дни заради зъбче? – Нормално ли е бебето ви да има температура вследствие на това, че му расте зъб?


Повече информация Виж всички