Разбира се, че не искам да чистя и готвя

| от Ния Лазарова |


Националната академия на науките на САЩ е прахосала забележително време и ресурс, за да открие, потвърди и оповести нещо, което ние много добре знам, а именно – когато харчиш пари, за да си спестиш време, се чувстваш по-щастлив (прочетете повече за изследването тук). Не думай…

Оказало се, че хората се чувстват в пъти по-задоволени от живота, когато купуват продукти или услуги, които им улесняват ежедневието и избавят от битовизмите, като така им остават повече ценни часове, които да посветят на любимите си занимания. Поради същата причина си купуваме и перални – за да не перем гащи, чаршафи и пуловери на ръка, пък нека някои да разправят колко романтично било едно време край езерото или чешмата да тупаш с бухалки ризите на мъжа си.

По-скоро американските учени е трябвало да проверят точно колко семейства са били спасени от разпад, благодарение на купуването и успешното инсталиране на миялна машина. Както и колко двойки са избегнали развода, след като викат майстор техник да поправи лампата в хола и кранчето на тоалетната, вместо да си разменят с месеци хапливите реплики „Колко пъти трябва да ти повтарям!?“ и „Омръзна ми от теб и дудненето ти!!!“

Разбира се, че на всички нас – здравомислещите хора, ни се иска да пестим време и усилия от досадни задължения и битовизми.

Ако жените можехме да имаме чистачка и готвач, повярвайте ми огромна част от нас щяха да изглеждат свежи и красиви като модели на Victoria’s Secret, а характерът ни щеше да е по-благ от мед. Защото няма нищо по-досадно от това да знаеш, че вместо да се наспиш и закусиш в легло (да, точно така, трохи в чаршафите!), трябва да станеш, пуснеш прахосмукачка, избършеш пода и обереш прахта, измиеш тоалетната и фугите в банята, отпушиш каналите и измиеш прозорците, а след това да пуснеш пералня, да простреш, да напазаруваш, да сготвиш и после да се застреляш, за да намериш покой най-сетне.

Някои ще кажат, че това са лиготии, че баба ти едно време все чистачка е ползвала и капакът – че с партньора трябва да си делите домашните задачи! Тези хора бих искала само да ги попитам баба ви кралица Елизабет Втора виждали ли са я? Съгласна съм, не е красавица, но е на 91 години!!! 91! Помислете си как изглеждат повечето баби и дядовци, които познават и имат навършени поне 80.

Убедена съм, че щастливият и пълноценен живот се крие в това да прекарваш повече време в спокойствие и правене на неща, които са ти по сърце, а не защото така трябва. И нямам никакви притеснения от това, че може да те обвинят, че не си „добра домакиня“, щом платена помощ ти шета вкъщи.

По-важно е да се чувстваш, че истински го живееш тоя живот, а не дали прозорците са измити и манжата сготвена.