Проклетият януари

| от Хрис Караиванова |


Казано накратко, празниците са към своя край. Остават само няколко големи именни дни за отбелязване, след което директно ще се потопим в студеното и мрачно ежедневие на негово величество януари.

Докато декември е обичан и желан месец, януари е съвсем друга бира. Дори не се сещаме за съществуването му, докато той най-неочаквано не настъпи, за да ни докаже, че животът не е само почивка на дивана, гарнирана с много вино и пържоли. Заедно с него обикновено идва и истинската зима, която до декември е била мека, но през следващите месеци възнамерява да ни разкаже играта.

До настъпването на почивните дни, никой не мисли за нищо друго, освен за тях. Пазаруват се подаръци и хранителни продукти до несвяст, планират се гостувания на роднини, теглят се нови сериали. Окрилени от коледния дух, ние дори не смеем да си помислим, че след някой друг ден ще трябва пак да седнем на проклетото бюро в офиса. И да потънем в летаргия.

Когато се завърнем към ежедневието си през януари, положението наистина е трагично и то за всички. Някои са спали до обяд по празниците и са си давали каквото душа иска, така че в момента им е нечовешки трудно да се напъхат отново в сивата рутина на работата. Други са толкова уморени от готвене и роднински свади, че им трябват още поне две седмици отпуска, в които наистина да си починат. Трети пък са успели да забегнат на мечтана ски ваканция в планината, но са изхарчили януарската си заплата там и сега се чудят как ще изкарат месеца.

За януари казват, че е понеделникът на месеците и това действително е така. В началото дори имате чувството, че всеки ден е понеделник. Идвате почти насилствено на работа, а до вас бродят други недоспали и недоволни зомбита, с които бихте дали мило и драго да можете да заспите зимен сън като мечките, за да се събудите в края на февруари.

На всичкото отгоре, януари е мега скучен. Докато през декември беше трудно да посетиш и половината партита, на които си поканен, днес всичко е утихнало. На всички им се прави нещо интересно, с което да се отърсят от депресивното настроение, обаче, както казах по-горе – липсват финанси, а и времето е гадно. Е, винаги остава опцията да потренирате заради ненормалните порции свинско по празниците, стига да не ви мързи или вялата апатия към всичко да не ви спре на входната врата.

Не стига че трябва да се завърнете към спорта, но трябва да спрете да похапвате каквото ви предложат. Това ще е сравнително лесно, защото така или иначе, вече няма кой и къде да ви черпи с храна и усмихнато да ви подканва да я изядете. Джинджифилови курабийки, браунита, баклава, довиждане. Здравей, крем супа от тиква с чия.

Януари е и месецът за равносметки, което го прави още по-антипатичен, ако това е възможно. Дори вие самите да не се опитвате да си поставяте гръмки цели и да си давате неизпълними обещания, много хора около вас ще го направят. Така неизбежно ще се наложи да се самоанализирате и понеже сте в адски кофти настроение, ще решите, че сте пълен провал. Това от своя страна ще удължи срока на януарската ви депресия.

Хорските равносметки пък ще срещнете най-вече в социалните мрежи, които са категорично най-тъпи през януари. Повсеместно фийдовете разказват за новогодишно преобразяване, завръщане към яденето на авокадо, оплаквания от времето и тук-там някоя снимка от планината. Добре че са скиорите, та да се случва нещо във Facebook и през януари.

А има ли някакво спасение от тази досада и сивота? Най-добре ще е да сте си планирали такова. Ако вече ви е писнало да започвате всяка година като сгазени с валяк, е в реда на нещата да заделите средства и малко годишна отпуска и да забегнете на почивка именно сега. Дали ще ви призоват алпийските писти или екзотичните плажове, зависи от собствената ви особа, важно е само да обмислите пътуването преди празничните харчове.

Ако пък вариантът да забегнете някъде, стои като невъзможен пред вас, прибегнете към най-позитивните си приятели и колеги. Ако се слеете с всеобщия дух на сдух и нищоправене, нещата няма как да тръгнат нагоре. Напротив, трябва да намерите еднорозите, които се чувстват добре дори през януари, и неистово да се опитвате да прекарвате време с тях.

Тези хора явно са мъдри и знаят нещо повече от нас. А именно, че колкото и кофти месец да е януари, той също има своя край. Трябват ни само воля, търпение и топли дрехи, с които да му противостоим, докато дойде пролетта със следващите празници.