“Приятели” за твоя сметка

| от Ния Лазарова |


Със сигурност сте попадали поне веднъж в живота си на такъв тип хора – използвачите! В началото е трудно да ги разпознаете, тъй като те са приятелски настроени, усмихнати, лесни за комуникация и изключително умело успяват да се вмъкнат в обкръжението ви.

Това, което не бихте заподозряли в тях, е че те вече много добре са ви преценили и то не по друго, а по отношение на финансовите ви възможности, обществен статус и възможност да сте им от полза.

Най-често става дума за бързооборотна полза, но подобен тип хора биха останали “закачени” за вас толкова дълго, колкото могат или колкото ги оставите, като през това време надлежно ще “изсмукват” всичко възможно.

Какво точно имам предвид?

Това са този тип “приятели”, които ще се самопоканят на ваше празненство или събиране с компанията, като съвсем умишлено ще се появят на врата с празни ръце, което обаче не би ги спряло да ядат и пият щедро. Те няма да имат пари за такси/автобус/бензин, но пък ще искат да пътуват заедно с вас. Също така ще се направят на приятно разсеяни, когато дойде сметката в бара/дискотеката и ще разчитат на размътените от алкохолни пари глави и приповдигнатото настроение на компанията, за да не платят своя дял. Или да оставят в пъти по-малко пари в най-добрия случай.

Те не биха се поколебали да ви поискат на заем пари, дреха/аксесоар или каквото да е друго, което после ще забравят да ви върнат, а може и невинно да ви попитат “ама наистина ли ти трябва? Имаш толкова много други…”

Това са този специален род използвачи, които ще се постараят под прикритието на приятелско отношение и умело използвайки чувството на такт и неудобство в околните да отнесат колкото може полза за себе си и то винаги с някакви дребни, уж незначителни неща, които постепенно се натрупват и в един момент им спестяват добра сума пари или дори усилия.

Същите не биха се поколебали да натрупат позитиви в работа/университет на ваш гръб, използвайки удобното прикритие на колективната работа, зад което да скрият мързела или некадърщината си.

Те умело използват и щедрите комплименти, които ще сипят по вас, с които ще успеят поне в началото, да приспят съмненията и да спечелят благоразположението ви.

Разбира се, точно този тип хора ще реагират най-чувствително и обидено, когато бъдат съвсем справедливо обвинени в измекярщина. Те са способни да разиграят цял драматичен спектакъл, да намесят сълзи, ако са жени, или да се разгневят заради “неправдата” срещу тях, но всичко това отново ще цели едно единствено нещо – да замажат очите на околните, да предизвикат отново неудобството им и така да се “спасят”.

С подобни индивиди обаче няма смисъл да се проявява тактичност, добро възпитание или най-малкото съжаление. Те заслужават единствено да бъдат спокойно, но твърдо и категорично “отрязани” за всичко, след което и игнорирани, за да разберат ясно, че няма да им мине номера и да продължат напред в търсене на “нови” жертви.

И не се подвеждайте от мелодраматичността им или слъзливите истории, които ще ви разказват за себе си и живота си. Те нито са страдалци, нито са в състояние на истинска нужда, просто това е начинът им на съществуване – като паразитни създания, прикрепени за други същества.

Затова смело и без угризения ги изритайте от живота си, и дори за момент не се чувствайте като лош или безсърдечен човек. Вие сте просто здравомислещи и достатъчно адекватни, за да не позволявате на пиявици да живеят на ваш гръб 😉


Повече информация Виж всички