Премиерът на Нова Зеландия е бременна. „Няма да съм първата с две дини под една мишница“

| от Mama Mia |


Как се съчетават успешно добрата кариера и майчинството? Възможно ли е изобщо? Този въпрос си задават много жени по света, това е и една от причините решението да имаш дете да бъде отложено във времето. А може ли да бъдеш премиер, една доста стресова работа, и майка? Това вече звучи невероятно.

Невероятните неща обаче се случват. На 18 януари новозеландският министър-председател Джасинда Ардърн съобщи, че очаква дете през юни. Това ще бъде първата рожба за нея и приятелят й Кларк Гейфорд, който вдействителност ще поеме по-голямата част от грижите за бебето.

„Мислехме, че 2017-та бе страхотна година! Тази година обаче ще се присъединим към многото родители, които съвместяват две роли. Аз ще бъда министър-председател и майка, а Кларк ще бъде „най-добрия рибар“ /приятелят й води предаване за риболов по телевизията) и татко, който ще си седи у дома. Ще има много въпроси (уверявам ви, че вече имаме готов план за действие), но засега да оставим годината да покаже“

„Няма да съм първата жена, която ще носи две дини под една мишница, нито пък първата, която ще работи и ще има бебе“ – заяви Ардърн пред медиите. „Ние ще се справим, а Нова Зеландия ще ни помогне да отгледаме първото си дете“.

Всъщност премиерът на Нова Зеландия е разбрала за бременността си седмица преди да оглави коалиционното правителство на лявоцентристката лейбъристка партия.

През цялото време на преговорите за съставяне на кабинет, тя е държала бременността си в тайна.

Новината за бъдещето бебе е била неочаквана за Ардърн и приятелят й. „Искахме да станем родители, но ни казаха, че ще имаме нужда от помощ това да се случи“. Впоследствие, по време на политическата надпревара, родителските амбиции остават на заден план.

37-годишната Ардърн убедено заявява, че бременността й няма да се отрази на нейната лидерска позиция, както и на визията й за страната. Тя казва още, че ще ползва шест седмици майчинство, тогава ще я замества вицепремиерът Уинстън Питърс. След това ще се върне на работа, а партньорът й ще поеме грижите за бебето. Засега двамата нямат намерение да сключат брак.

Ардърн е третата жена-премиер в историята на Нова Зеландия и сред малкото световни лидери, съвместявали политическата отговорност с бременност. Друг пример е пакистанката Беназир Бхуто, която роди, докато бе премиер през 1990 година. През 2007 година Бхуто бе убита.

Според коментарите в световната преса и социалните мрежи новината за бременността на Ардърн и намерението й да съвместява успешно работата и майчинството получиха широка подкрепа сред лидерите-жени и борещите се за правата на жените. За много майки по света – пише Washington post – тя е силен пример, че не е нужно жените да избират между майчиството и ръководната роля.

В отговор на критиките дали ще успее да се справи и с двете роли, Ардърн казва: „Никой не разбра, че три месеца имах много лошо сутрешно гадене“. „Как се справихте?“ – питат журналистите. А бъдещата майка свива рамене: „Така правим ние, жените“.


Повече информация Виж всички