„Под голям камък голяма риба се крие“ и още неверни лафчета, с които е време да се сбогуваме!

| от Слави Искренов |


Заливат ни Facebook „мъдрости“, притоплени известни цитати, клиширани лафчета, популярни интернет поговорки и обикновени каламбури. Ако отворя хладилника, сигурно и от там ще изпадат няколко. Все изрази, с които сякаш се демонстрира някаква начетеност, нахаканост и тарикатлък, че и „woke етитюд“, но всъщност – интелект за левче. И понеже, освен твърде глуповати, въпросните „мъдрости“ са и твърде много, на първо време бих искал поне да посоча някои, от които, моля ви, е време да се откажем, защото просто не са верни:

Магаре снимаш – магаре излиза

Роден във времена, в които фотографската техника не е разполагала с особени възможности, а телефони, които са почти професионални фотоапарати, пък съвсем е нямало. Дори и без последващата обработка, филтрите и т.п. истината е, че магарицата става атрактивна кобилка, а дръгливото магаре може да се превърне в напорист ат.

Акъл не ми давай, дай ми пари!

Да, това може и да е предизвикано от нагласата на много хора, когато им поискаш паричен заем, вместо това да ти предлагат своите съвети. Но прекалено често лафчето се ползва, за да се изтъкне важността на финансовия ресурс пред тази на акъла. Ами да – то акъл всеки си има. Парите са това, което се преследва и се желае най-вече. Е, на мен поне много повече ми допада, а и намирам за верен смисъла в друго, не толкова масово изречение – „Когато липсват пари, всъщност не липсват пари, а липсват идеи“. Пари се изкарват. По-лесно от акъл.

Акъл на високо не вирее

Може би не е сред най-популярните дрънканици, но компенсира с висока степен на неточност. По мое скромно мнение е измислено от нисички хорица (и най-вероятно – мъже), които искат поне да бъдат възприемани за умни. Извън каламбурското прилепчиво звучене обаче – не им се е получило много умно. Ето ви само едно от различните проучвания, които опровергават тази „мъдрост“ и спирам дотук по това лафче.

Под голям камък голяма риба се крие

Това пък е измислено от мъже с шкембаци, обзалагам се. Смисълът на тази „мъдрост“ – особено за читателките може би е редно да поясня – не е рибарски. Идеята е, че ако някоя дама бръкне под шкембака на съответния шишко, ще попадне на голям пенис. Е, тук чувам как се смеете, читателки мили. Да, достоверност в това лафче липсва, както липсва и големият пенис под шкембака.

Най-малкото – колкото и да е голям, както отново някои дами най-добре знаят, част от пениса потъва в тлъстините около него и така се „подяжда“ размерът му, особено дължината. Чисто визуално той изглежда и по-дребен под голям корем. С практически наблюдения не разполагам, само разсъждавам логически. Опровергайте ме, ако можете.

Вижте още: На лов за размер XXL: Топ 8 на нациите с най-надарени мъже

Стегни се, копеле!

Дочуто преди време, все още точно: когато българин баскетболист изпълнява наказателен удар, съотборниците му българи го окуражават със „Стегни се, копеле!“, а когато американски баскетболист го прави, неговите му викат „Relax, baby!“. Отнася се и за почти всичко извън баскетбола – да се стегнеш често ще ти донесе по-малко успеваемост от това да се отпуснеш, преди да действаш.

Това, което не те убива, те прави по-силен

Чакайте сега, къде съм тръгнал, кой съм аз, че да споря с Ницше и неговата идея за Свръхчовека. Не че някои не затварят темата за философа с онази популярна версия, според която си е отишъл от този свят, съсипан от сифилиса. Но да, не бих се юрнал да споря, а бих допълнил. Това е вярно само частично. Защото зависи от дозата. И обикновено на практика прекалено многото неща, които не те убиват, просто те инвалидизират, съсипват, изцеждат и правят много по-слаб – и физически, и психически, и емоционално. Питайте ветераните от войната, жертвите на Холокоста, системно тормозените жени и деца… питайте ги дали искат още от същото, за да стават още по-силни.

След лошото винаги идва доброто / Най-тъмно е преди зазоряване

Пожелателни лафчета, които не са верни. Може би служат добре на тийнове и по-незрели възрастни по време на трудни моменти в живота им – гаджето вече не ги обича, шефът ги мъмри, мама не е сготвила вечеря… Но в живота логика, според която ти се отплаща страданието чрез последващо щастие, няма. И това не го прави по-малко хубав. Просто липсва такава закономерност. След лошото може пак лошо, и пак лошо, и пак, и после – смърт. И така.

Целта оправдава средствата

„Ако целта е спасението на душата, то целта оправдава средствата“ е пълният израз. В който има смисъл, защото спасението на душата вече задава определени критерии и за средствата, нали? Иначе използването на частта от тази фраза е като да си направим нови „мъдрости“ от парченца като „Най-същественото е невидимо“ (Екзюпери), „По-добре да си сам“ (Джордж Вашингтон) или „Винаги изглежда невъзможно“ (Мандела).

Вижте още: 

„Хубава булка сбор бере…“ и още поговорки, които е време да забравим завинаги


Повече информация Виж всички