Пепеляшка и Спящата красавица – опасни за децата?

| от Mama Mia |


В ерата на технологиите е много трудно да преценим кое е полезно и кое е вредно за децата, не само като хранене или гледане на You Tube и други сайтове, а като съдържание. От песните на Криско до клиповете как да си направим прическа или самоделна бомба, в мрежата има всичко. До скоро много родители мислеха, че добрите стари приказки са безопасно забавление за детето.

Само преди няколко години обаче, по-точно през 2017 година, когато за първи път в България излязоха оригиналните приказки на братя Грим със заглавие „Детски и домашни приказки“ в обществото се разрази бурен дебат. Оказа се, че приказките за Пепеляшка и Снежанка, с които са израстнали поколения наред, са били адаптирани версии, а оригиналните истории са доста по-зловещи.

Намират се обаче и критици на софт вариантите. Най-вече на тези приказки, върху които Дисни са направили анимационни филми като Пепеляшка, Спящата красавица, Снежанка и други. За съжаление, малко деца подозират, че Братя Грим са написали и Баба Хола, Цар Дроздобрад или Барабанчикът.

Според противниците на класическите приказки, този път проблемът не е в зловещото съдържание, а в начина, по който се представя образът на жената в тях.Те считат, че става дума за обществени роли, в които жените са недооценени, често главните героини са останали сирачета, майка им е починала, а баща им се е оженил повторно за лоша жена /справка Пепеляшка/ или момичето е атакувано от завистлива жена /справка Снежанка/. В края на историята всички са спасени от младия красив принц.

Целувка без да питаш.Преди няколко дни и актрисата Кристен Бел, която озвучава принцеса Ана в „Замръзналото кралство“, заяви, че не й харесва целувката на принца, с която той събужда Снежанка. „Странно е той да я целуне, без да е поискал разрешение. Не се прави така“- казва актрисата пред списание „Parents“. Друг е въпросът как момъкът да поиска разрешение от спящата Снежанка?

Бел не стига чак до там да иска да се забрани гледането на приказката, но обяснява внимателно на двете си дъщери – 5-годишната Линкълн и 3-годишната Делта, „Всеки път, когато затварям книгата, гледам децата и ги питам: „Не мислите ли, че е странно, Снежанка да не попита старицата, защо трябва да яде от ябълката? Или къде я е взела? Аз не бих взела никога храна от непознати хора, а вие?“

Британската актриса Кийра Найтли също е забранила на дъщея си да гледа Пепеляшка и Малката русалка. „Защото ще се научи да чака богат мъж, за да я спаси“ – казва Найтли, която харесвала „Малката русалка“, „В смисъл, песните са страхотни, но не се отказвай от гласа си заради мъж“, коментира актрисата.

Някои стигат и доста по-далеч. Миналата година японската социоложка Кацуе Вита обвини Дисни, че пропагандират „неморални сексуални актове върху партньор, който е в безсъзнание“. „Ще кажете, че унищожавам детската фантазия, но такъв тип приказки насърчават сексуалното насилие и трябва да го осъзнаваме“. Във Великобритания писателката Сара Хол поиска Спящата красавица да не бъде четена вече в училище, защото окуражава неподходящо сексуално поведение.

Звучи странно. И не всички са съгласни. Актьорът Джеймс Уудс, например, критикува инициативата на Бел „Говорим за Снежанка, която е в кома и може да бъде спасена само от целувка от любов. Наистина ли говорим за тази Снежанка?“


Повече информация Виж всички