Парис Хилтън е измислила селфито? Твърдо не.

| от Хрис Караиванова |


В неделя небезизвестната Парис Хилтън обяви, че е измислила селфито, с което хвърли много от нас в размишление.

Русата наследница на верига хотели и какво ли още не, обяви че епохалният момент се е случил през ноември 2006 г., когато двете с Бритни Спиърс си правят няколко снимки заедно.

Можете да си представите, че потребителите на Twitter изобщо не закъсняват да оспорят твърдението на Парис Хилтън като нелепо. Коментарите относно значително по-ранната поява на селфитата, са меко казано много.

Спокойно, не само вие се замисляте, че твърдението на Парис няма как да е вярно. От Ню Йорк Таймс се усъмняват не по-малко в думите на платинената знаменитост, но решават да й дадат шанс. Свързват се с Марио Марино, професор в Университета на Южна Калифорния, който води писателски клас, използващ селфита като начин за изучаване на индивидуалността. Идеята на медията е да разбере дали има някакъв набор от критерии, които могат да оправдаят твърдението на г-ца Хилтън.

Професорът е изпълнен със съмнения и избухва в смях, когато разбира за какво настоява звездата, а именно – че преди това никой не е публикувал своя снимка, която е заснел сам.

Проф. Марино веднага дава пример с Робърт Корнелиъс, който още през 1839 г. си прави снимка, която е цитирана като първото селфи.

585px-RobertCornelius

Все пак, остава вероятността истинското селфи да трябва да бъде заснето от фотоапарат, който човек държи сам в ръката си. За съжаление на Парис Хилтън, такава снимка също съществува – тя е от 1920 г., а на кадъра няколко мъже държат стар фотоапарат и са застанали в познатата „селфи позиция“.

Bs_s8ohCMAEAPQ5

Селфи стиковете също предшестват раждането на Парис с десетилетия. През 1934 г. шведската двойка Хелмър и Наеми Ларсон се снимат, използвайки истинска пръчка, за да натиснат копчето на камерата над тях.

Фактите определено не работят в полза на богатата наследница. Но пък може би тя нарича истински селфитата, които включват знаменитости? Е, тогава отново са я изпреварили звезди като Синди Шърман, Анди Уорхол, Мадона и други.

Ако пък отидем още по-дълбоко и потърсим кога думата „селфи“ става популярна сама по себе си, това се случва през 2002 г. – 4 години преди фотосесията на Парис И Бритни.

Е, съжаляваме, Парис, но нито Ню Йорк Таймс и проф Марино, нито пък ние вярваме, че си откривател на селфито.

От страна на ПР-ите на двете руси звезди, все още липсва какъвто и да било коментар.


Повече информация Виж всички