Отбелязваме Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит

| от MamaMia |


Все още имате въжмозност да хванете края на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит. В България инициативата се организира от сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“ и се провежда между 18 и 25 ноември. Пациентското сдружение призовава хората да се изследват за хепатит С с нетрадиционната онлайн кампания #МръдниСиПръста. Правилата са прости – първо, всеки желаещ трябва да дойде до Центъра за сексуално здраве (гр.София, ул. Цар Самуил 111), за да си направи безплатен, бърз и анонимен тест за хепатит С. След това, избира един от стикерите, изработени специално за кампанията, и го залепя върху лепенката на пръста, от който му е взета кръв. На финала трябва да си направи снимка и да я публикува във фейсбук с #МръдниСиПръста и предизвикателство към трима свои приятели да направят същото.

Хепатит С протича почти без симптоми и ако не се открие навреме и не се лекува адекватно, може да се стигне до фатален край. За съжаление у нас нивото на диагностика е много ниско и се счита, че около 107 000 души са носители на вируса без да знаят. Сдружение „ХепАктив“ се надява с инициативата да популяризира и постоянния скринингов кабинет на ул. Цар Самуил 111 в гр. София, където всеки може да се изследва безплатно и анонимно за хепатит С. Приемните часове са между 8:30 и 13:30 ч. в понеделник и четвъртък и между 13 и 17 ч. във вторник и сряда. Открит навреме, хепатит С е лечим, затова е много важно хората да бъдат отговорни към здравето си и да се изследват всяка година.

img_8898

Хепатит С е вирусно заболяване, което се предава основно по кръвен път и протича безсимптомно, увреждайки черния дроб. В България болните от него са около 110 000.


Повече информация Виж всички