Не, мамо, не искам да съм гола на плажа

| от Лилия Огнянова |


Като бях малка (разбирайте под 6 годинки) едно от най-омразните неща ми беше, когато майка ми настояваше да съм без бански на плажа. Това нейно посегателство върху свещеното ми право на прикриване на голотата от целия останал свят тя оправдаваше с факта, че съм дете, което явно автоматично означава, че съм безполово създание, и с нуждата на кожата ми от слънцето…

Години по-късно аз продължавам да живея със съзнанието, че върху личността ми е било извършено зловредно дело, смъквайки долнището на банския. Най-малкото защото аз винаги съм знаела, че съм момиченце, различавам се от момченцата и най-вече – предпочитам, ако ще се разголвам пред някого, да е по мое лично желание и в избран от мен момент.

Сигурно ще ми се смеете, но стояща гола на плажа, с пълно дупе с пясък, се чувствах невероятно засрамена, пък било то и 5-годишна.

Тогава си мислех, че нямам търпение да порасна и спокойно да мога да нося каквито бански си поискам и никой да не може да ме накара да ги сваля пред останалите на плажа.

Е, към днешна дата се пека по монокини, даже го препоръчвам (разберете защо ТУК), но едно е да правиш нещо по свое желание, друго е родителите ти да те карат насила. Пък и долнището си го държа на дупето.

От друга страна изпадам в лек ужас, като си спомня как преди 25 години слънцезащитните лосиони бяха като еднорозите – някои са чували за тях, други не, знае се че са прекрасни, но никой не ги е срещал. С други думи детската и не само кожа е оставяна спокойно на жарките слънчеви лъчи, най-много да се скриеш под някой чадър, а вечерта задължително те плескат с кисело мляко по изгорелите места и толкоз.

Към днешна дата поне е напълно ясно, че кремовете и всякакви други продукти с добър SPF фактор са абсолютно задължителни както през лятото, така и през зимата, когато можеш стабилно да изгориш, докато караш ски.

Относно родителите, които се радват да виждат децата си голички на плажа, бих искала само да кажа – моля ви, ако малкото иска да си остане с банския костюм, уважете това негово желание!

И го намажете обилно с лосион без значение по гащи ли е или по голо дупе ?