Не каня гости, понеже ме е срам от кочината у нас

| от Лора Младенова |


Поне веднъж трябва да сте го чували, нали? Или пък да сте се оправдали с това?

„Вещите, които притежаваме, притежават нас“, се казваше в легендарния „Боен клуб“. Веднъж многозначително ми го цитира бивше гадже, когато изпаднах в мини истерия, че си оставя чашата на масата без подложка отдолу, и ме предупреди, че започвам да се превръщам в главния герой от филма. Друг път се чух аз да го казвам на приятелка, която така и не покани нито мен, нито друг от близките ни на гости за 15 години приятелство, понеже я било срам как изглежда отвътре домът ѝ. „Извинявайте за хаоса“ и „Тук плаче за ремонт“, „Пълна кочина е, прощавай“ са сред репликите, с които най-често хората посрещат гостите си, някак извинително, забелязали ли сте? „Ако не е щастлив на тясно, човек не е щастлив и на широко“, твърди баща ми. „Можеш да живееш и на два пъти по-малко пространство, а парите, които ще вложиш в ремонт, не си струват времето, което ще вложиш в тия пари“, твърдеше друг мъж, на когото държах. И двамата бяха прави, нищо че аз тогава не им повярвах.

Знаете ли, че един на всеки четирима души смята, че домът му не е толкова хубав, колкото тези на приятелите му, а цели 83% твърдят, че социалните медии са повлияли на представата им за това как трябва да изглежда мечтаният дом. И така, какво стои в основата на това чувство за срам? Изглежда, че има три основни фактора, поради които изречението „тук е пълно бунище“ ви звучи относимо за вашия собствен дом.

Понякога не каним гости, защото намираме, че ще се изложим с напуканите си стени или старата мебелировка, а всъщност гостите не идват на хигиенна инспекция, а за да се видят с нас и да се позабавляваме. Друг път не каним гости, не взимаме домашен любимец, не сядаме на новия диван, че да не се съсипе нещо… и така вещите, които притежаваме, наистина започват да притежават нас. Помните ли бабите ни, които слагаха плътни китеници върху холовата гарнитура, че да не се изцапа, и никога не я откриваха да ѝ се порадват? Ние се смеехме на такива постъпки като малки, а най-здравословното, което можем да направим, е да им се смеем и като големи.

Ето ги и най-честите причини човек да се срамува безпричинно от вида на дома си, който, уааау, не просто не е за Pinterest, но дори и си личи, че вътре са живели хора…

Разхвърляни вещи

Каните хора, а час преди това отчаяно искате да се спасите от уговорката, защото как може някой да ви види, че живеете по тоя начин?! Хвърляте набързо всичко в стаята, където планирате да не влиза никой, и се надявате вратата ѝ да не се отвори случайно от течение. Пробвайте да дарите всичко, което не ви трябва, и ще се почувствате много по-свободни. Но си задайте краен срок, иначе всяка седмица ще отлагате за идния уикенд, и столът за нахвърляни дрехи ще си остане стол за нахвърляни дрехи, както и секцията за всичко излишно, докато накрая пак се ядосвате излишно точно преди пристигането на гостите си.

Вижте повече за отърването от излишни вещи: Много вещи къща развалят: тайните на лесното разчистване

И още нещо, многото неща по рафтовете събират валма от прахоляци, които също ще си спестите, ако поразчистите веднъж завинаги. И ще имате по-малко чудения кое къде се намира. От йога студиото до Мари Кондо, че даже и любимият ви Pinterest, ще ви посъветват точно това.

Това е проблем, който може да си разрешите напълно безплатно, нещо повече – да продадете нещо запазено и излишно, или пък да зарадвате чрез дарение някого, на когото му трябва. Ако още не сте го направили, не забравяйте, че гостите ви не са от РИОКОЗ, и се отпуснете. 

Разностилието

Точно както гледането на твърде много снимки на модели и инфлуенсърки може да ви даде нереалистични очаквания за тялото ви, перфектно поддържаните къщи във фийда в Instagram и Pinterest го правят спрямо дома ви. Всеки, който се занимава със заснемане на интериор ще потвърди – има часове работа, които отиват в почистването и стилизирането на всяка стая за заснемане и често това, което не влиза в обектива на фотоапарата, са именно нещата, които правят къщата дом, а не AirBnB локация – семейни снимки, плакати, кутии с подправки, пирони или конци, разхвърляни детски играчки, следите от хобитата на всеки един член на домакинството. 

Тенденциите за стил в дома се сменят почти със скоростта на сторитата в социалните медии. Това може да ви накара лесно да се вкарате в цикъла на купуване, преобзавеждане, намразване на купеното, изхвърляне и ново обзавеждане. И, понеже никога няма да изхвърлите съвсем всичко, домът ви рано или късно ще се превърне в какафония от стилове и вас пак ще е ви е яд. Кому е нужно? Според проучване, хората, които се влияят от наложените представи за стил, харчат двойно повече за дома от тези, които не се влияят, а не стават два пъти по-доволни. Вместо да излекуват срама, модните артикули често го засилват.

Размерът

И вечния спор има ли той значение. Горко на човека, който се оплаква, че домът му е твърде голям – за повечето хора тревогата е точно обратната. Има начин да се разшири квадратурата на жилището чрез ремонтни дейности като разширяване към балкон и остъкляването му, или чрез бутане на стени или отваряне на вътрешни прозорци. Но често тези 2-3 квадрата отгоре няма да направят огромна разлика, за сметка на това ще сте се разделили с тераската си за сутрешно кафе или с малко лично пространство. Фикс идеята по повече пространство може да накара хората да обмислят импулсивно преместване, което към днешния пазар на имотите не е най-добрата идея. Вероятно си спомняте колко се радвахте и вълнувахте, когато се сдобихтес жилището си или се нанесохте в него – преди да започне да ви дразни размерът на спалнята, или генерално да ви е срам от вида му. Имало е основание за онази емоция. И нелицеприятната истина е, че ако вече не се радвате въобще на нито един аспект от това, което имате, има силен риск да не може да се радвате на нищо. Поне за не повече от 2-3 години.

Вижте още: 

Парижки шик у дома: 12 свежи идеи за пролетен редизайн на малък апартамент


Повече информация Виж всички