Мили мами, форумът ви е пълна скръб…

| от Ива Михайлова |

Мили мами, форумът ви е пълна скръб. Не защото изпитвате невероятното желание да споделяте всяка минута, която прекарвате с вашите бебета, а просто защото рядко се намира полезна информация.

Още преди да забременя бях чувала за мафията BG-mama, а когато наближи раждането на първото ми дете, с трепет прочетох десетина разказа за раждания с надежда да се ореиентирам какво точно ме очаква. Обясненията на лекаря не ми представяха пълна картина, но едва впоследствие разбрах, че панорамна снимка на раждането просто не е възможна.

Постепенно станах член на различни групи от рода на „Дългото кърмене“, „Родени през 2014“, „Бременност и майчинство“. В началото беше забавно, мамите пишеха за всички аспекти от живота, но особено важни бяха някои екзистенциални въпроса, а именно: „Ако някой е раждал секцио, боли ли?“, „Разпространява се вирус с температура и сополи, ако бебето ви е карало същия вирус, кога ще спре да се качва температурата?“, „Снимка на бебе, покрито с пъпки с текст Ако някой разпознава пъпките, от какво са и кога ще минат?“. Освен това в началото на всеки месец възниква въпросът „Има ли майчински“ и „Защо няма превод от НОИ“, но след като подобни постове просто заливаха форума, администраторите ги забраниха. Сред отличаващите се „високо интелигентни“ публикации бяха и „Кажете име на момче с В“ или „Кажете име на момиче с К“.

Ясно е, че когато си майка въпросите и притесненията са много повече от отговорите, а страхът да не се случи нещо с малкия вързоп в ръцете ти нерядко отключва странни мисли. Също така преди да стигнем до лекаля, в ерата на чичо Google търсим отговор веднага, но няма как майките от форума да поставят диагноза без да са виждали детето или техния вирус да е идентичен с вашия, същото важи и за тяхното раждане. Раждала съм три пъти, и винаги беше различно, камо ли за прилика с други жени, с които нямаш нищо общо.

Любимият ми пост обаче е този: „Ако кърмя, мога ли да се запиша на зумба и как това ще се отрази на млякото“. Дали кърмата на въпросната мама след зумбата се е превърнала в масло, не стана ясно, но тя ми направи деня.

Затова скъпи мами, не си губете времето по форумите. Отговорите на въпросите са на друго място, вие знаете как да ги намерите.