Мили мами, форумът ви е пълна скръб…

| от Ива Михайлова |


Мили мами, форумът ви е пълна скръб. Не защото изпитвате невероятното желание да споделяте всяка минута, която прекарвате с вашите бебета, а просто защото рядко се намира полезна информация.

Още преди да забременя бях чувала за мафията BG-mama, а когато наближи раждането на първото ми дете, с трепет прочетох десетина разказа за раждания с надежда да се ореиентирам какво точно ме очаква. Обясненията на лекаря не ми представяха пълна картина, но едва впоследствие разбрах, че панорамна снимка на раждането просто не е възможна.

Постепенно станах член на различни групи от рода на „Дългото кърмене“, „Родени през 2014“, „Бременност и майчинство“. В началото беше забавно, мамите пишеха за всички аспекти от живота, но особено важни бяха някои екзистенциални въпроса, а именно: „Ако някой е раждал секцио, боли ли?“, „Разпространява се вирус с температура и сополи, ако бебето ви е карало същия вирус, кога ще спре да се качва температурата?“, „Снимка на бебе, покрито с пъпки с текст Ако някой разпознава пъпките, от какво са и кога ще минат?“. Освен това в началото на всеки месец възниква въпросът „Има ли майчински“ и „Защо няма превод от НОИ“, но след като подобни постове просто заливаха форума, администраторите ги забраниха. Сред отличаващите се „високо интелигентни“ публикации бяха и „Кажете име на момче с В“ или „Кажете име на момиче с К“.

Ясно е, че когато си майка въпросите и притесненията са много повече от отговорите, а страхът да не се случи нещо с малкия вързоп в ръцете ти нерядко отключва странни мисли. Също така преди да стигнем до лекаля, в ерата на чичо Google търсим отговор веднага, но няма как майките от форума да поставят диагноза без да са виждали детето или техния вирус да е идентичен с вашия, същото важи и за тяхното раждане. Раждала съм три пъти, и винаги беше различно, камо ли за прилика с други жени, с които нямаш нищо общо.

Любимият ми пост обаче е този: „Ако кърмя, мога ли да се запиша на зумба и как това ще се отрази на млякото“. Дали кърмата на въпросната мама след зумбата се е превърнала в масло, не стана ясно, но тя ми направи деня.

Затова скъпи мами, не си губете времето по форумите. Отговорите на въпросите са на друго място, вие знаете как да ги намерите.


Повече информация Виж всички