Мъж с грим – иу или уау?

| от Лора Младенова | |


„Когато ти си Мик Джагър, обаче той е Ален Делон…“ Това гласи коментарът към една парти снимка на двете звезди, на която дамата с Мик, певицата Мериан Фейтфул, го е загърбила демонстративно, за да разговаря увлечено с френския актьор. Не много “фейтфул” от нейна страна. Въпросната снимка се върти из социалните медии от години насам и винаги е будела искреното ми учудване.

В смисъл… Ти може да си Ален Делон, ама това тук е Мик Джагър!! Онзи Мик със симпатията към дявола, чиито движения са станали повод за парче на име „Moves like Jagger“ и който продължава да е колкото грозен, толкова и жив и секси дори и на почти преклонната си вече възраст. Почти никой от приятелите ми мъже никога не е схващал моите терзания по въпроса. „Ама какво му харесваш на този – виж го, кльощав, с два различни чорапа, и носи грим, отвратително!“. На първо място това, че не би ми задал подобен въпрос.

Само един от тях ме разбира – Тео, който ми е позволявал да изпробвам как би изглеждал той самият с очна линия, молив за устни или обици. Впрочем, отива му. Тео не е гей, (знам, че някои биха попитали), напротив, той се радва на пъти повече женско внимание от болшинството от по-консервативните ми познати, които намират някоя дреха за „твърде шарена“, танцуването с непознати за твърде лоша идея, повечето форми на забавление за детински, небезопасни и съмнителни, и най-вече – по-провокативната мъжка визия за „твърде джендър“, каквото и да значи според тях това.

Външният вид, разбира се, има значение. Не от гледна точка на ръст, тегло, цвят на очите, и недай си, Боже, цена на облеклото, а защото изборът ни на визия изпраща послание сам по себе си. Показва доколко се поддаваме на суетата, доколко ни пука за общественото мнение, дали държим на хигиената си, ако щеш, дали подбираме с мисъл за екологията или за марката, дали се опитваме да имаме индивидуалност, или пък се поддаваме на трендовете на момента. 

В самата идея един мъж да е склонен да експериментира с външния си вид, има нещо привлекателно. Експериментирането е секси. Излъчването на някой с кроп топ, разпиляна коса и очна линия например дава доста повече усещане за свобода и творчество, за толерантност и за непукизъм, отколкото за мисленето тип „ама какво ще кажат хората?“. Преспокойно можеш да заподозреш и че това ще е човек, който е чувал и за пози отвъд мисионерската и не намира за гей поведение да задоволяваш жена си.

Вижте още: 

Слуховете, че грубият секс е як, са силно преувеличени

Разбира се, няма никаква гаранция, че първото впечатление ще отговаря на истината, човекът може просто да е пълен позьор, който си мечтае да шашка и да бъде алтернативен, но, да си го признаем пред себе си, волно или неволно, по дрехите посрещаме и винаги е било така. 

Ако не беше, нямаше да е толкова лесно за редица звезди в световен мащаб да провокират и да превръщат себе си в топ новина само с избора на изцяло нова визия, или пък на външен вид, който не минава за приемлив. Ето и няколко знаменитости от днес и от вчера, които не се страхуват, че очната линия и сенките ще ги направят по-малко мъже: 

Måneskin

Почти невръстните италианци, за които много от нас чухме за пръв път едва на миналогодишното издание на конкурса „Евровизия“, станаха световноизвестни за една нощ. Наред с песента победител, Zitti e Buoni, която направи надпреварата интересна за младото поколение зa пръв път от години насам, четиримата музиканти влязоха в устата на хората и със своя неповторим и силно дискусионен стил. Дамиано Давид и колегите му Итън Торкио, Виктория де Анджелис и Томас Раджи не страдат от никакви излишни скрупули да трошат всички възможни съществуващи стереотипи за пол и визия и по този начин отговарят на очакванията на Генерация Z, която е предизвикателно отворена към бягството от клишета до степен сама да се превръща в клише точно с това. Дали визията на италианците е смела, или е  просто пазарна, можем да поспорим – струва ми се, че съчетава и двете, и очевидно се оказва предостатъчна, че да осигури нужното количество фенове и хейтъри, за да може всъщност доста приятната им музика да бъде наистина чута и да счупи и някои Spotify рекорди. У нас чухме и някои по-консервативни рефрени върху старата песен „едно време какви музиканти имаше“. А ето и какви музиканти имаше едно време… 

Дейвид Бауи…

… или Зиги Стардъст, който се запечата и остана в сърцата ни точно с тази си визия. Наскоро водя спор по повод отношението към транс хората с познати, присещам се за него и успявам да кажа единствено, че някой като Бауи далеч надхвърля човешката представа за пол, която събираме в капацитета на ума си. И далеч не само той! Гримираните мъже на 60-те, 70-те и 80-те включват още Queen, Kiss, Alice Cooper, споменатия Джагър и компания, и още много, много други, които преспокойно биха могли да откраднат гаджето ти, докато ти възмутено цъкаш с език над темата как те не са си спестили сенките и молива за очи. Който е внимавал в картинката, надали е пропуснал и продължението на тази тенденция и през 90-те и до наши дни. И ако музиканти като Placebo будят въпроси с очарователната си андрогинност, а типове като Marilyn Manson са далеч по-скандални с поведението и личния си живот, отколкото с грима си, то вероятно на никого не би му хрумнало да се усъмни в мъжествеността на Red Hot Chilli Peppers, да речем, дори когато се появят на сцена или в свое видео с полички и очна линия. Разбира се, има и такива музиканти, чиято сексуалност върви ръка за ръка като тема със самото им съществуване. Като например: 

Хари Стайлс

Още от добрите стари времена на формацията One Direction, когато всяко уважаващо себе си 13-годишно момиче беше превърнало тапетите на стаята си във фен олтар на групата, Хари, наред с останалите си колеги, си беше обект на „шушукания на запознати“ и коментари по темата в кой отбор играе в крайна сметка. Сред самата фен общност на 1D беше популярно „шипването“, иначе казано инсинуацията за романтична обвързаност, между различни членове на бандата. Не видяхме това да е смутило Хари, напротив. Заедно с впечатляващата му соло кариера последва и тотална смяна на момчешкия му гимназиален имидж в далеч по-провокативна и индивидуална посока. Признавам си, че понякога мога само да му завидя, че успява да съчетае перлено колие и обици, боа и стилен грим далеч по-добре, отколкото аз някога изобщо ще мога. 

Lil Nas X

Ако си нямате дете тийнейджър или пък значително по-малко братче или сестричка, силно възможно е да не сте го чували. За разлика от почти всички изброени дотук, Lil Nas X открито е коментирал, че сексуалната му ориентация е гей. С това е натъжил редица момичета, които в началото на кариерата му са се надявали на обратното. Музикантът залага на скандала както във външния си вид, така и във видеата си, и в поведението, което демонстрира в социалните медии. Достатъчно е само да кажем, че видеото към най-известната му песен „Montero“ стана повод изпълнителят да бъде обвинен в сатанизъм, а той самият реагира на обвиненията с шеговити коментари колко ли готини мъже го очакват в затвора. Все още не мога да преценя дали не ми идва прекалено. И докато при него говорим за показна очевидност, за редица от мъжете, които всъщност носят грим, дори не бихме заподозрели, ако няма кой да ни каже…

Кристиано Роналдо

Заради невероятните си до степен на извънземност способности на футболния терен, Кристиано Роналдо  е модел за подражание за стотици хиляди мъже по света. За част от тях сигурно е било шокиращо, когато множество вестници съобщиха, че подобно на Дейвид Бекъм, Роналдо е фен на носенето на лак за нокти. Изтекоха снимки на звездата от басейн, където той видимо е с черен лак за нокти. Това далеч не е единствената козметика, която Роналдо всъщност използва. Това може да се разглежда само като нещо добро за други мъже, които искат да носят грим в бъдеще. И Роналдо не е единственият – звезди с традиционно мъжкарско излъчване като актьорите Джон Траволта и Джон Хам прикриват чрез грим напредването на възрастта си, а Траволта има този навик още от по-младите си години. Чанинг Тейтъм не крие, че е фен на носенето на фон дьо тен, докато Адам Ливайн от Maroon 5 няма нищо против очната линия. Бих споменала и двама от любимците на жените – Джаред Лето и Джони Деп, но с тях надали изобщо ще учудя някого. 

„Ако мъжете можехме да накараме пенисите си да изглеждат по-големи чрез грим, всички вече щяхме да сме с уринарна инфекция от много козметика“, твърди в своя статия колумнистът на Los Angeles Magazine Джоел Стайн. Вярвам му. 

Оказва се, че все повече мъже наистина се гримират. След като тества продукта в десет магазина миналата година, CVS обяви през юни, че ще предлага коректор от Stryx, линия за мъже, в една четвърт от магазините си. Проучване в края на миналата година на Morning Consult показа, че около една трета от мъжете под 45 години в САЩ биха опитали грим. Chanel продава молив за вежди и фон дьо тен под бранда си Boy de Chanel. Марката за грим на Риана, Fenty, продава комплект за мъже, който включва фон дьо тен, коректор, попивателна хартия и попивателна пудра.

Новият бум в продажбите на мъжки грим е плод на култура, която все повече отдава предимство на мъжката суета. Преди няколко десетилетия се смяташе, че е повърхностно един мъж да отделя внимание на прическата или дрехите си. Сегашното положение е нож с две остриета. От една страна, границите на стереотипите за мъжественост доста са се отворили в положителна посока. От друга обаче, сега мъжете са почти толкова обективирани, колкото жените и привлекателността играе твърде голяма роля за успехите им и за възприятието за тях. 

Не е задължително да си фен, нито пък противник на гримирането при мъжете. Стига и в двата случая да се не се отнасяш с предразсъдъци кто ръководството на някогашното ми училище например, което извика родителите на мой съученик в дирекцията, защото момчето ползва молив за очи. Той завърши мода в Лондон. Те още се проверяват на входа за униформи. 

Едно съм сигурна – „Somebody told me that you have a boyfriend who looks like a girlfriend“ не е рефрен за всеки, но лично на мен ми допада доста. 

Вижте още: 

Що е то бисексуален мъж и има ли той място в леглото ви

 

 


Повече информация Виж всички