Колкото по-млад и по-богат си, толкова по-леко преживяваш развода

| от MamaMia |


За никого не е тайна, че разбитите илюзии за връзка, която ще продължи цял живот и ще бъде устойчива и стабилна, могат да бъдат много болезнени. Затова и за повечето хора разводът или прекъсването на фактическото съжителство, както и административните и битови проблеми, които то води след себе си, е силно травматично преживяване. Съвсем логично, това се отразява както на психическото, така и на физическото състояние.

Но какви точно здравословни и психически проблеми причинява разводът?

Ново изследване на Копенхагенския университет, публикувано във Frontiers in Psychology миналата седмица показва, че разводът може да има най-различни психически и физически странични ефекти в зависимост от пола, социално-икономическия статус и предишните изживявания в живота. Изследването анализира историята, здравословното състояние и детайлите покрай развода на 1856 датчани.

Сравнено с общото състояние на населението, се установява, че както при разведените мъже, така и при разведените жени се наблюдава влошено здравословно състояние, намалена емоционална способност, намалена социална функционалност и влошено общо усещане за здраве и жизненост. Но най-изненадващото е, че въпреки всички минуси, разведените са съобщили и за “по-добро физическо функциониране“ и по-ниски нива на болки в тялото.

Мъжете и жените с по-високи доходи, както и по-младите участници в проучването, са демонстрирали, че се справят по-добре физически с развода.

Онези, които имат деца, нови партньори и онези, които вече са преживявали предишни разводи, са се справили по-добре психически.

Но най-значителният фактор за психическото и физическо здраве на разведените е наличието на конфликт, съпътстващ развода.

Независимо от всички други променливи, онези, които са съобщили за сериозен конфликт с бившия си партньор преди или по време на процедурата по развод, са демонстрирали по-големи спадове в психическото и физическото здраве от онези, които са се развели мирно и тихо.

Трябва да се отбележи обаче, че всички анкетирани са получили бърз развод, приключил само седмици преди изследването и не са преживели периоди на раздяла преди развода. Това е, защото в Дания разводите се разрешават и обработват почти незабавно, стига и двете страни да са съгласни. Ако има неразбирателство относно приключването на брака, следва 6-месечен период на раздяла.

Точно затова и, за разлика от предишни изследвания върху развода и здравето, в това изследване може да се измери непосредствения ефект от развода още в първите месеци след получаването му.

Разбира се, за разведените тези данни не са особено успокоителни. Но онова, което данните показват, е, че наистина има известно сходство между изживяванията според различните житейски обстоятелства. И че, естествено, колкото по-млад и по-богат си, толкова по-леко преживяваш раздялата.


Повече информация Виж всички