Колко е важно да знаем как се оказва първа помощ

| от Guardian |


Какво ще направите, ако изведнъж срещу вас човек се строполи на земята, държейки се за гърдите? Ще се втурнете да му помогнете или ще чакате някой друг да се намеси? Може да не е чак толкова сериозно и човекът да се оправи, а не ви се иска да създавате паника, нали? Е, вероятността човекът да се оправи без чужда намеса е минимална, а според проучване едва трима-четирима на всеки десет души се намесват и това струва загуба на хиляди животи всяка година.

Според доклад на британската сърдечна фондация (British Heart Foundation) ненамесата, липсата на практика и увереност и даже страхът да не се изложим убива жертвите на внезапно спиране на сърдечната дейност. А фактите са страховити: шансовете за оцеляване на човек оставен без сърдечен масаж, изкуствено дишане или дефибрилатор, спадат с по 10% на всяка минута, а след 10 минути вече са едва 2 процента.

„Най-често хората казват, че не правят нищо от страх да не влошат положението – казва Клайв Джеймс, лекар в първа помощ. – Но в случай на инфаркт, тъкмо ненамесата влошава нещата и човекът може да умре.“

Да се чака линейка не е вариант, а според различни изследвания над 1000 живота в Британия биха били спасени, ако хората имат нужната тренировка и най-вече увереност, за да се намесят и да предотвратят последствията от спиране на сърдечната дейност.

Според специалистите хората трябва да знаят как да реагират в такъв случай и да имат куража да се намесят. В случай на спиране на сърдечната дейност, препоръчват притискане на гръдния кош в ритъма на Stayin`Alive на Бий Джийс, е може и някоя друга мелодия, важното е да е бърза между 100 и 120 удара в минута.

За онези, които се задушават, защото са погълнали нещо се препоръчват следните пет стъпки: кашляне, удари по гърба, притискане на гръдния кош; позвъняване на 112 (карате човека да кашля, после пет пъти тупате по гърба, после заставате зад гърба му, сключвате ръце под гърдите и притискате навътре и навън и едва ако нищо от това не помогне се предполага да повикате помощ.)

Според специалистите оказването на първа помощ е еволюирало и преди са се използвали по-варварски методи – при счупена ключица например, е трябвало мястото да се превърже много стегнато, така че костта да се изолира, а днес съветват пострадалият да си държи ръката така, както му е най-удобно, преди да бъде заведен до болница.

Специалистите са единодушни, че оказването на първа помощ, трябва да се преподава в училище. Но докато това стане, не е зле да изгледате някое и друго образователно филмче, и да знаете, че най-важното, когато се намесвате, е да сте уверени, или както казват лекарите от първа помощ: „Никой не трябва да се страхува да помогне на човек в нужда“.


Повече информация Виж всички