Когато всички версии са на масата

| от Ива Михайлова |


Млада, 30-годишна жена, майка на 7 годишно дете, отива да тича покрай Дунава. Виктория Маринова е журналист, водещ и административен директор на местната телевизия ТВН. Кросът покрай кейовете в Русе обаче завършва със смърт. В ранния съботен следобед, в храстите, на труднодостъпно място, е намерено безжизненото й тяло.

Около убийството на този съвсем ранен етап се знае много малко. Ясно е обаче, че става въпрос за жестоко отнемане на живот- Маринова е бита, изнасилвана и душена, преди да умре. Има и травма на главата.Жертвата е намерена с липсващи дрехи, без лични документи, без очила, без мобилен телефон.

Преди да отиде да бяга, журналистката пие кафе с колеги, около 10,30 часа. До реката стига с кола, намерена доста далече от местопрестъплението. Ключовете от автомобила не са намерени у убитата.

В понеделник сутрин тази потресаваща новина вкара България в световния новинарски поток. BBC, Politico, Guardian и Telegraph съобщиха, че „Разследваща журналистка е убита в България“.

Дали обаче наистина работата на Виктория Маринова е причината за смъртта й?

В последното предаване, водено от журналистката, е излъчено интервю с Димитър Стоянов от Биволъ и румънеца Атила Биро, двама разследващи репортери, които бяха задържани от полицията по време на разследване за изночване на евросредства от известната строителна фирма „Джи пи груп“. Маринова обаче не води интервюто, то е запис на разговор, направен от неин колега. Тя само анонсира материала.

Ако „Джи пи груп“ ви звучи познато, тези дни сигурно сте срещнали името на компанията във връзка със скандалните плочки пред градинката на „Свети седмочисленици“. Фирмата е изпълнител на проекта, както и на ремонта около НДК, шест станции на метрото в София. Дружеството работи и по поръчки на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

 

victoria2

 

Версията е правдободобна, това е и вариантът, най-широко цитиран от чуждестранните медии.

Маринова е третият журналист, убит по жесток начин в Европа. Преди година след взрив в автомобила й загина малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, а през февруари тази година бе убит словашкият журналист Ян Куцяк.

Почеркът на престъпленията обаче е различен, друг е и профилът на жертвите. Докато Дафне Галиция и Куцяк са автори на скандални разкрития с участието на управляващи политици и разследванията са само техни, Маринова просто е обявила един репортаж по тема, която не е нова. Вярно е, че тя не бе често срещана в националния ефир, но двамата задържани журналисти бяха гости в няколко предавания на bTV.

На този етап полицията е пестелива в информацията си. И макар и да не вярваме на премиера безусловно, може би си заслужава да „оставим прокурорите да работят, за да разкрият убийството“.

В момента всички версии са на масата, проверява се криминалния контингент на Русе, както и психиатричното заведение, намиращо се близо до местопрестъплението. Ще бъдат разпитани всички роднини и близки приятели на жертвата. Според адвокат Марковски, „убийството не е свързано с журналистическата дейност на жертвата“, „събраните доказателства и показанията ще покажат кой е убиецът.

Жалко е наистина, че отново сме свидетели на епизод на „От местопрестъплението“ на живо. Последното жестоко убийство в България беше на шестимата от Нови Искър, застреляни от рецидивиста Росен Ангелов. След упорито издирване обаче, убиецът бе намерен мъртъв, след като се бе прострелял със същото оръжие, с което бе гръмнал шестимата.

За съжаление нищо няма да върне живота на Виктория Маринова. Тази вечер в нейна памет ще се проведат бдения в няколко големи български града. Убийства се случват не само в България, а казусите често са трудни за решаване, любителите на криминални сериали го знаят много добре. Но ако полицията се радваше на по-голямо доверие, а журналистите бяха наистина свободни да търсят истината, убийството в Русе едва ли щеше да предизвика такъв сериозен отзвук. Все пак човешкият живот е твърде ценен, независимо дали става въпрос за журналист, учител, полицай, майка, жена или клошар.


Повече информация Виж всички