Когато майката ползва само гръбначния си мозък

| от Лилия Огнянова |


Една приятелка казва, че жената ражда и част от мозъка си, заедно с детето. Всичко, което виждам от майките в последно време, ме кара си мисля, че жените, които наскоро са родили изхвърлят не просто част, а направо целия си мозък остават само на гръбначен.

Единствено така бих си обяснила ежедневните малоумщини, на които попадам из необятното интернет пространство.

Ясно ми е, че тъпи и/или заблудени хора (от мъжки и женски пол) е имало, има и винаги ще има, но благодарение на интернет знанието за необятния размер на човешката глупост достига до все повече хора.

И ако си мислите, че преувеличавам, ще ви помоля да погледнете в групите и форумите на различни „мами“. Ще останете поразени!

Един от последните примери, на които попаднах, е следният:

Има ли нужда от коментар? Само ще си позволя да кажа, че на моменти ме хваща страх, като си помисля, че такива хора имат деца! Явно това, че съм навършил пълнолетие се приема като достатъчен довод, че вече имаш и нужната емоционална интелигентност, обща култура и здрав разум, за да отглеждаш и възпиташ качествено друго човешко същество.

Практиката обаче показва, че не е точно така!

Поради същата причина битува и дискусията за и против ваксините. Защото всеки си мисли, че може да оспорва научно доказани факти с това, че просто има друго мнение по темата.

Понякога не трябва да имаш право на мнение. Не и когато то е толкова ограничено и плиткоумно, че застрашава живота на друго човешко същество.

Но извън темата за ваксините, която изобщо не би следвало да се дискутира, но хората просто са забравили какво е да измират цели семейства, села и градове от обикновена шарка, нека се насочим към малоумните майчини въпроси, зададени публично.

Казват, че нямало тъпи въпроси, грешка е само ако не попиташ, но да пишеш в групата на „bulgarian mums in london / Майки Българки Живеещи в Лондон” (цитирам по памет) как по време на анален секс да не се „наачкваш“, ми идва в повече. Плясвам се по челото и се питам единствено КАК може да си толкова зле?

Но да кажем, че това е в областта на майтапа и обикновената глупост. Като какво обаче се окачествяват разнообразните съвети за това какво точно трябва да набуташ в дупето на бебето, за да го излекуваш от запек!?

И тук започва един невероятен словесен поток как това били домашни, природни, бабини, БЕЗОТКАЗНО действащи методи и т.н., и т.н. А на мен ми става едно мъчно, едно тежко за тия бебета, попаднали на такива „вещи“ и смели майки…

Може би в този текст подцених бащите и наблегнах основно на „нежните“ половинки, но съм останала с впечатлението, че именно „мамите“ обичат да бягат от реалността, заслепени от хомеопатия, вълшебни камъни, знахарки, чакръкчии, бижута от кърма и цялата необятна вселена на мистиката и знахарството.

Не че няма и луди татковци, но по-голямата част от мъжкото съсловие обича да се доверява на простите и голи факти, докато за жените алтернативното винаги е било по-интересно.

Може би наистина майките имат майчински инстинкт и безпогрешен „усет“ как, аджеба, следва да се грижат за децата си. Но понякога ясно си личи, че жестоко са се отплеснали и са потънали в бездната на безпросветността и заблудите.

Решението? Ако го имам готово, сигурно ще получа Нобелова награда. Но по-малко интернет и доверие на съмнителни източници на информация и съвети със сигурност е добро начало.